Lydens By nyhedsdetaljer
'
På topbilledet kan man se nogen, der optager med én diktafon.
På billedet kan man se en ældre mænd, der sidder og læser i en avis, imens han har høremikrofoner på.
Lydens By nyhedsdetaljer
Dansk Lydpris 2017 til hjerneforsker og jazzbassist Peter Vuust
19.05.2017
19. maj 2017
Prismodtageren er Danmarks førende forsker i musikkens virkning på hjernen, og har haft stor betydning for brugen af lyd og musik i velfærden i Struer Lydens By.
Dansk Lydpris 2017 til hjerneforsker og jazzbassist Peter Vuust

Borgmester Mads Jakobsen har netop overrakt Dansk Lydpris 2017 på lydbranchens konference Danish Sound Day i Folkets Hus i Struer. Prisen går til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for lyden og lydbranchen i Danmark. I år tilfalder æren professor og leder af Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet/Det Jyske Musikkonservatorium Århus/Ålborg, Peter Vuust. 

Peter Vuust er Danmarks førende forsker og internationalt anerkendt på sit område, som er musikkens virkning på hjernen, og er derudover en anerkendt jazzmusiker. Han har netop udgivet bogen Musik på Hjernen og har skrevet et utal af videnskabelige artikler bl.a. om musiks anvendelse inden for sundhedsvæsnet og har desuden haft stor betydning for etableringen af projekt Lydens By i Struer Kommune. Det er bl.a. sket gennem foredrag for fagfolk om hvordan lyd og musik kan give plejekrævende og syge borgere et bedre liv med mindre medicin. 
Peter Vuust har sammen med lektor Line Gebauer, også fra Center for Music in the Brain, samlet den nuværende forskning om musikkens anvendelser i sundhedsvæsenet i hvidbogen ”Music Interventions in Health Care”, som er udgivet i samarbejde med Danish Sound. 

Grundforskning til klinikere og musikelskere
”Årets prismodtager har udført banebrydende forskning, som har givet indsigt i nye måder at bruge lyd og musik på. Dermed har han bidraget positivt til Danmarks styrkeposition inden for lyd. Han besidder en unik kombination af kunstneriske og naturvidenskabelige kompetencer, og er en fremragende formidler af sit område. Og så har han præget, hvordan vi i Struer tænker lyd på en ny måde i de kommunale kerneydelser,” sagde borgmester Mads Jakobsen i sin tale til prismodtageren.
Prismodtageren selv var beæret over at modtage prisen – en æresplakette af bronze – fra et netværk, hvor medlemmerne er specialister på mange forskellige områder af lydens vidtforgrenede univers. 

”Først og fremmest blev jeg overrasket, stolt og glad for at modtage prisen på vegne af den forskning, vi foretager i Center for Music in the Brain. Struer Kommune og Danish Sound gør et utroligt stort arbejde for at få sat lyden på det forskningsmæssige og politiske landkort. Det er vigtigt med et bindeled for den grundforskning, vi foretager i centeret, til de kliniske miljøer, borgere og musikelskere, og der er gode netværk helt afgørende. Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke laver denne forskning alene, men har mange dygtige medarbejdere og samarbejdspartnere, som fortjener en stor del af æren,” siger Peter Vuust. 

Struer bliver 100 og lyden har været med næsten hele vejen
Omkring 100 af den danske lydbranches fremmeste repræsentanter mødes årligt for at deltage i Danish Sound Day, som bliver arrangeret af innovationsnetværket Danish Sound. Sidste år foregik konferencen i DRs tidligere radiohus på Frederiksberg, og i år lægger Struer Lydens By rammer til dagen. Dermed opretholder netværket traditionen med at mødes på steder med den gode lyd som et historisk omdrejningspunkt.  
Struer fejrer i år 100 års Købstadsjubilæum og kommunen sikrede sig allerede sidste år værtskabet for årets konference, så de tilstrømmende lydspecialister kunne være med til at festligholde Struers lange historie med lyd og innovation.
  
”Jeg har glædet mig til i dag. Selvfølgelig fordi Struer er Lydens By, men også fordi konferencen handler om at bringe den nyeste viden ind, forbinde stærke kræfter og derigennem skabe innovation. Det er i høj grad noget, Danish Sound Day står for, og noget der historisk har været med til at skabe Struer. Og så fejrer vi netop historien ved at det foregår midt under byens Købstadsjubilæum. Så det er det perfekte match,” siger borgmester Mads Jakobsen.

Gåtur og jam session
Prisen er nu uddelt, men konferencen fortsætter torsdagen igennem med workshops og oplæg om industri 4.0, fremtidens velfærdssamfund, og om hvordan teknologier og markedsforhold ændrer sig og skaber nye muligheder for danske lydvirksomheder. 
Ud over den faglige videndeling er der også givet god plads til networking og mere uformelle punkter på programmet. Struer Lydens By arrangerer en gåtur før aftenens middag, hvor deltagerne ser og hører om lidt af det, byen tilbyder. Og efter middagen er der arrangeret en åben jam session på Grand Hotel. Her vil nogle af netværkets medlemmer vise, at når man beskæftiger sig professionelt med lyd, stammer det ofte fra en passion for den gode af slagsen

Læs mere