Presse
'
På topbilledet kan man se nogen, der optager med én diktafon.
Presse
19. maj 2017
Prismodtageren er Danmarks førende forsker i musikkens virkning på hjernen, og har haft stor betydning for brugen af lyd og musik i velfærden i Struer Lydens By.
Dansk Lydpris 2017 til hjerneforsker og jazzbassist Peter Vuust

Borgmester Mads Jakobsen har netop overrakt Dansk Lydpris 2017 på lydbranchens konference Danish Sound Day i Folkets Hus i Struer. Prisen går til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for lyden og lydbranchen i Danmark. I år tilfalder æren professor og leder af Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet/Det Jyske Musikkonservatorium Århus/Ålborg, Peter Vuust. 

Peter Vuust er Danmarks førende forsker og internationalt anerkendt på sit område, som er musikkens virkning på hjernen, og er derudover en anerkendt jazzmusiker. Han har netop udgivet bogen Musik på Hjernen og har skrevet et utal af videnskabelige artikler bl.a. om musiks anvendelse inden for sundhedsvæsnet og har desuden haft stor betydning for etableringen af projekt Lydens By i Struer Kommune. Det er bl.a. sket gennem foredrag for fagfolk om hvordan lyd og musik kan give plejekrævende og syge borgere et bedre liv med mindre medicin. 
Peter Vuust har sammen med lektor Line Gebauer, også fra Center for Music in the Brain, samlet den nuværende forskning om musikkens anvendelser i sundhedsvæsenet i hvidbogen ”Music Interventions in Health Care”, som er udgivet i samarbejde med Danish Sound. 

Grundforskning til klinikere og musikelskere
”Årets prismodtager har udført banebrydende forskning, som har givet indsigt i nye måder at bruge lyd og musik på. Dermed har han bidraget positivt til Danmarks styrkeposition inden for lyd. Han besidder en unik kombination af kunstneriske og naturvidenskabelige kompetencer, og er en fremragende formidler af sit område. Og så har han præget, hvordan vi i Struer tænker lyd på en ny måde i de kommunale kerneydelser,” sagde borgmester Mads Jakobsen i sin tale til prismodtageren.
Prismodtageren selv var beæret over at modtage prisen – en æresplakette af bronze – fra et netværk, hvor medlemmerne er specialister på mange forskellige områder af lydens vidtforgrenede univers. 

”Først og fremmest blev jeg overrasket, stolt og glad for at modtage prisen på vegne af den forskning, vi foretager i Center for Music in the Brain. Struer Kommune og Danish Sound gør et utroligt stort arbejde for at få sat lyden på det forskningsmæssige og politiske landkort. Det er vigtigt med et bindeled for den grundforskning, vi foretager i centeret, til de kliniske miljøer, borgere og musikelskere, og der er gode netværk helt afgørende. Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke laver denne forskning alene, men har mange dygtige medarbejdere og samarbejdspartnere, som fortjener en stor del af æren,” siger Peter Vuust. 

Struer bliver 100 og lyden har været med næsten hele vejen
Omkring 100 af den danske lydbranches fremmeste repræsentanter mødes årligt for at deltage i Danish Sound Day, som bliver arrangeret af innovationsnetværket Danish Sound. Sidste år foregik konferencen i DRs tidligere radiohus på Frederiksberg, og i år lægger Struer Lydens By rammer til dagen. Dermed opretholder netværket traditionen med at mødes på steder med den gode lyd som et historisk omdrejningspunkt.  
Struer fejrer i år 100 års Købstadsjubilæum og kommunen sikrede sig allerede sidste år værtskabet for årets konference, så de tilstrømmende lydspecialister kunne være med til at festligholde Struers lange historie med lyd og innovation.
  
”Jeg har glædet mig til i dag. Selvfølgelig fordi Struer er Lydens By, men også fordi konferencen handler om at bringe den nyeste viden ind, forbinde stærke kræfter og derigennem skabe innovation. Det er i høj grad noget, Danish Sound Day står for, og noget der historisk har været med til at skabe Struer. Og så fejrer vi netop historien ved at det foregår midt under byens Købstadsjubilæum. Så det er det perfekte match,” siger borgmester Mads Jakobsen.

Gåtur og jam session
Prisen er nu uddelt, men konferencen fortsætter torsdagen igennem med workshops og oplæg om industri 4.0, fremtidens velfærdssamfund, og om hvordan teknologier og markedsforhold ændrer sig og skaber nye muligheder for danske lydvirksomheder. 
Ud over den faglige videndeling er der også givet god plads til networking og mere uformelle punkter på programmet. Struer Lydens By arrangerer en gåtur før aftenens middag, hvor deltagerne ser og hører om lidt af det, byen tilbyder. Og efter middagen er der arrangeret en åben jam session på Grand Hotel. Her vil nogle af netværkets medlemmer vise, at når man beskæftiger sig professionelt med lyd, stammer det ofte fra en passion for den gode af slagsen

Læs mere
En By Spiller Op foregår fra den 12.-17. juni 2017
7. juni 2017
Struer Kommunes borgere og musikliv kan nu præsentere det fulde program for 'En By Spiller Op' 12.-17. juni.
Struer og omegn spiller op til DRs kor og orkestre

Hvordan tager lokalsamfundet i Struer og omegn bedst imod over 150 sangere og musikere fra DRs kor og orkestre? De arbejder naturligvis sammen om at gøre besøget til en stor, musikalsk fest – og inviterer hele byen med!

Struer Kommune kan nu præsentere det samlede program for 'En By Spiller Op' i juni: en hel uge i musikkens tegn, hvor struerboerne fejrer musikken og sangglæden, både med egne nyskabende aktiviteter og tætte samspil med DRs professionelle kor og orkestre.

Programmet kan ses på www.struer.dk/enbyspillerop hvor der også er links til billetsalg på de betalte arrangementer.

Borgmester Mads Jakobsen siger om programmet:
”Med 'En By Spiller Op' har hele Struer – og gæster fra nær og fjern – virkelig noget at glæde sig til. Det er fantastisk at se, hvordan lokalsamfundet og alle gode, musikalske kræfter har budt ind med ideer og haft viljen til at realisere dem. Vi får en uforglemmelig uge 24 i Struer. Både alle os, der bor her, gæster fra andre dele af landet, og ikke mindst de professionelle kunstnere fra DR.”

Blandt den lange række kreative ideer, som Struers borgere og musikliv har budt ind med i løbet af foråret, har kommunen udvalgt de bedste og sjoveste begivenheder og oplevelser, hvor lokale kræfter samles om musik og sang på nye måder – samtidig med, at de spiller op til de musikalske gæster.

Overraskelser og improvisation
Fra starten har det været tanken, at en 'En By Spiller Op' bliver en uge fuld af musikalske overraskelser, improvisation og pop-ups i Struers gadebillede. Derfor vil en del af indslagene ikke blive afsløret på forhånd, men struerboerne kan roligt se frem til, at der vil blive sunget og spillet musik på livet løs gennem hele ugen. Man kan for eksempel høre byens børn og ældre synge danske sange i fællesskab på Rådhuspladsen, og lokale amatørmusikere, der får chancen for at improvisere sammen med de professionelle gæster fra DR Big Band.

Skolebørn dirigerer professionelle sangere
Som del af 'En By Spiller Op' har lærere og elever på Parkskolen i Struer inviteret sangerne fra DR VokalEnsemblet på besøg til en særlig musikdag, hvor børnene kommer helt tæt på de professionelle sangere. Ud over at synge sammen med koret skal de nemlig prøve at dirigere sangerne, så de kan opleve på egen krop hvordan kropssprog, mimik og bevægelse hænger sammen med musikkens udtryk.

Talenter spiller op
Også lokale, klassiske musiktalenter får chancen for at spille op til DRs musikere – bogstaveligt talt. Det sker, når to unge slagtøjsspillere får muligheden for at optræde side om side med deres professionelle kolleger i DR SymfoniOrkestret i en del af orkestrets koncert torsdag den 15. juni på Struer Statsgymnasium. På programmet står blandt andet Ravels Bolero og Mozarts klarinetkoncert med DR SymfoniOrkestrets soloklarinettist Johnny Teyssier. Op til koncerten har de unge talenter haft besøg af DR SymfoniOrkestrets soloslagtøjsspiller Gert Sørensen, som selv er opvokset på Struer-egnen, og han vil også efterfølgende følge og støtte de unge talenters udvikling.

Musik på lederniveau
Også på kontorer og ledelsesgange i Struer vil 'En By Spiller Op' give genlyd. Kommunens erhvervsforening har inviteret DR PigeKorets dirigent Phillip Faber og en gruppe sangere fra DR VokalEnsemblet til et seminar om forholdet mellem musikalitet, sang, teamwork og ledelse. Ideen med arrangementet, som har titlen 'Når vi spiller sammen er vi stærkere' er at inspirere lokale ledere til at omsætte musikalske impulser og værdier i deres daglige virke.

Hele Danmarks ensembler
Tine Smedegaard, der er kulturdirektør i DR, siger:
”DRs kor og orkestre tilhører hele Danmark. Derfor er det så vigtigt for os, at mennesker i hele landet får mulighed for at opleve den levende musik fra DR, ligesom vi med 'En By Spiller Op' lægger stor vægt på at spille sammen med – og forhåbentlig styrke og inspirere – det lokale musikliv. Faktisk har borgerne i Struer haft så mange gode idéer til ’En By Spiller Op’, at festen er blevet udvidet med en hel dag før og efter besøget fra DR. Men mest glædeligt er det nok, at vi allerede nu kan se, at visse af de initiativer, der er blevet undfanget i forbindelse med vores besøg, vil få mere permanent karakter.”

Se hele programmet for ’En By Spiller Op’ her: www.struer.dk/enbyspillerop

Læs mere
7. juni 2017
Struer Tracks
Urban Sound Art Festival
15. maj 2017
Eliten af dansk lyd til Struer
Struer Lydens By danner den 18. maj ramme om lydbranchens årlige konference Danish Sound Day, som dermed på en måde kommer hjem til et af det danske lydeventyrs arnesteder.
15. maj 2017
Lydfolk fra hele verden gæster Struer Lydens By og Run to the Beat
Skarpe hjerner fra den globale lydbranche kommer til Lydens By, når deres fagkonference om fremtidens udendørs scenelyd finder sted til august.
15. maj 2017
En By Spiller Op er lige om hjørnet
En By Spiller Op er lige om hjørnet - køb billetter og se programmet her
29. marts 2017
God lyd og skadelig støj på skoleskemaet i Lydens By
Som en del af Lydens By-projektet skal skolebørn i Struer tidligt introduceres til lydens forunderlige verden. 9A på Limfjordsskolen havde derfor i sidste uge en lydekspert fra Dansk Akustisk Selskab som gæsteunderviser i en fysiktime.
23. december 2016
Soundhub Denmark tager næste store skridt
Verdensklasses, dynamisk lydinkubationsmiljø på vej i Struer Lydens By - forundersøgelse starter i januar.
15. december 2016
En By Spiller Op – Musikalsk festfyrværkeri i Struer
Hvordan lyder det, når næsten 150 sangere, musikere og dirigenter fra DRs kor og orkestre går sammen med borgerne i en af landets mindste kommuner om at skabe fælles, musikalske oplevelser?
14. oktober 2016
Lækker lyd skal understøtte børns nysgerrighed og kreativitet
Struer Kommune udbreder trådløse højttalere til kommunens skoler og daginstitutioner i et samarbejde med Bang & Olufsen.