Oplevelser
'
Den Store Træviolin

Den Store Træviolin er en tilsyneladende lydløs violin. Men som - hvis du placerer albuerne på små metalskiver og holder hånden for øret - sender musik op i dit ører via knoglerne.

Instrumentet var et projekt under Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, som Struer Kommune var en del af hele året, og derfor skulle den naturligvis en tur forbi Struer Lydens By. Her kunne besøgende afprøve den på Struer Bibliotek og Midtpunktet Thyholm.

Den Store Træviolin hørte under RETHINK Folk Music 2017, og violinen var med stor succes installeret såvel i Lydens By som på Dokk1 i Aarhus og andre steder i Region Midtjylland.

Det geniale musikobjekt henvendte sig til både børn og voksne, og tog samtidig hensyn til personale og øvrige gæster – den larmede nemlig ikke spor.

I Den Store Træviolin var den nyeste teknologi indenfor såkaldt bone conduction inkorporeret. Teknologien får lyden til at bevæge sig fra lydkilden via knoglerne og op til ørerne.

Rent praktisk foregik det ved at placere albuerne på små vibrerende metalskiver. Når brugeren førte hænderne op til ørerne, kunne han eller hun høre de skønneste folkemelodier, uden at andre kunne høre musikken. Kroppen blev så at sige forvandlet til et par organiske høretelefoner for en stund.

Teknologien betyder, at violinen viste sig særdeles egnet til mere afdæmpede steder, som f.eks. museer og biblioteker, hvor den netop stod i Lydens By.

Installationen var en interaktiv og sjov måde at få den lokale folkemusik ud i det lokale fællesskab og samtidig vise, at Struer er Lydens By.

Læs mere om Rethink Folk Music her.