Harman Lifestyle

Struers hemmelige lydvirksomhed

Publiceret 01-05-2019

Harman Lifestyle lever en stille tilværelse i Struer, men dagligt har de kontakt med verdens førende bilproducenter.

Et eksempel på hvordan Harman har udviklet en dør til en Lamborghini.

Hovedindgangen til Harman Lifestyle er meget beskeden, og der er ingen skilte, som leder hen til den globale virksomhed på Kløvervej i Struer. Men inde bag dørene arbejder 35 dedikerede medarbejdere med lyddesign til alverdens bilmærker og sætter deres præg på lyd oplevelser i både din og min bil. Blandt kunderne er bilproducenter som Aston Martin, Audi, Kia, Huyndai, Lamborghini, Bentley, Ford m.v.

I kælderen finder man en lang række ret specielle mødelokaler. De inkluderer nemlig også en garage, hvor der kan køres en bil ind. Godt gemt væk i kælderen ligger også hjertet i Harman Lifestyle: lokaler med kode på døren, og hvor der normalt ikke må fotograferes. Det er her akustikfolk, mekanikfolk, hardware- og softwarefolk med speciale i lyd er på jagt efter fremtidens lyd, design og oplevelser. De har alle specifikationer på bilerne og sætter højttalere ind og tester lyden og oplevelsen i bilen. På forsæderne sidder mannequindukker med mikrofoner i ørerne, så lydfeltet kan registreres.

-       Vi arbejder med den samlede oplevelse i en bil. Alt lige fra materialer, design, lys, bevægelse og med lyd som det helt væsentlige, forklarer direktør Gorm Haldor Jørgensen.

I dag leverer Harman Lifestyle mere end 50% af verdens brandede billydsystemer gennem i alt 14 brands som for eksempel Bang & Olufsen, harman/kardon, JBL, Bowers & Wilkins, Lexicon, Revel m.fl.

Lydzoner i biler

Afdelingen i Struer, som 51-årige Gorm Jørgensen er ansvarlig for, hedder ’EPIC Experience Team’, og er den afdeling der designer nye og innovative bilkoncepter.
Lige nu er de særligt optaget af, hvor godt man kan skabe lydzoner i en bil. Kan vi lave det sådan, at hver person har hver deres lydzone? Kan vi opnå det, så er vi i mål, forklarer Gorm Haldor Jørgensen.

- Her på stedet udvikler vi prototyperne til koncepterne. Vi kombinerer lydoplevelsen med brugerflader, materialer og design som skal passe til de enkelte brands. Konkret vil det sige, at vi simulerer og udvikler det, tegner det i CAD-systemer, printer noget af det i 3D, og gælder det aluminium, har vi et tæt samarbejde med B&O. Indimellem involverer vi underleverandører i nærområdet, fortæller Gorm. Der er tale om udviklingsarbejde, der tager lang tid.
- Når en bilproducent har købt systemet, som vi har lavet en prototype på i konceptbilen, går der fire til seks år, før det er på markedet. Så vi arbejder i en meget tidlig fase, forklarer Gorm.

 

Harmans Struer-afdeling har spillet en afgørende rolle i udviklingen af lydsystemet til den flotte kabine i Lamborghini Urus

Biler i fremtiden

Det kræver overblik over markedet og blik for fremtiden. Derfor er kundeanalyser et af redskaberne; hvad forventer bilejerne og hvordan udvikler bilmarkedet sig fremover? Det er store spørgsmål, som Harman Lifestyle skal være på forkant med. I øjeblikket forholder de sig blandt andet til bæredygtighed, delebiler og selvkørende biler.

- Vi oplever, at der efterspørges stof, der er lavet af genbrug fra plastikflasker og nye materialer som bark og bambus, så hvordan kan vi bruge det? Der vil i fremtiden også være flere, der fravælger læder, fortæller han om de seneste undersøgelser.

Fremtidsscenarierne med selvkørende biler er et stort emne hos udviklerne, for her vil sæderne kunne drejes mod hinanden, og det har afgørende betydning for lydoplevelsen. Samtidig vil bilejerne formentlig ikke vælge dyrt og lækkert udstyr, hvis man fremover kommer til at dele biler. Også i elbiler opleves lyden anderledes, på grund af andre støjforhold, så der er nok af udfordringer at løse i fremtidens biler.

Global og lokal

Gorm Haldor Jørgensen er lige kommet hjem fra en uge i Japan, og det er typisk for ham og medarbejderne, at der er stor rejseaktivitet. Næsten lige så ofte kommer medarbejdere fra de store bilfirmaer som Aston Martin, Audi, Kia, Huyndai, Lamborghini, Bentley, Ford m.v her til Struer for at arbejde sammen med Harman Lifestyles medarbejdere om et koncept.

Vi oplever, at der efterspørges stof, der er lavet af genbrug fra plastikflasker og nye materialer som bark og bambus, fortæller Gorm Haldor Jørgensen

På spørgsmålet om, hvorvidt det var nemmere, at afdelingen fysisk lå et andet sted i verden end lige i Struer, siger Gorm Jørgensen:

- Fordelen ved Struer er, at det her er en naturlig arbejdsproces at tænke brugeroplevelser og behov, og at vi bruger teknologien til at løse brugerbehov. Det skyldes, at de fleste har arbejdet på B&O, hvor der er en stærk tradition for at arbejde med alle oplevelseselementerne, og hvor man har brugernes indgangsvinkel. Det er helt klart en af vores forcer, at vi har et så stærkt team.

Han er også selv rundet af B&O. Som civilingeniør nåede han at være syv år i Harman, inden han i 2001 kom til akustikafdelingen på B&O efter to år i Frankrig. Da Harman købte B&O Automotive fulgte han med og står nu i spidsen for afdelingen. Undervejs har han suppleret sin uddannelse med en Master i teknologi-ledelse. Egentlig var det ikke meningen, at han og hans kone ville blive så længe i Struer. Men lydmiljøet har holdt ham fast.

- Det er virkelig spændende at arbejde i et så unikt lydmiljø, som Struer har. Personligt nyder jeg også at kunne kombinere den lidt drengede interesse for biler med lyd. Det er da helt fantastisk at have sådan et arbejde, slutter han.

Fakta

  • B&O solgte i marts 2015 B&O Automotive til amerikanske Harman International Industries
  • I 2017 blev Harman en del af Samsung
  • Stort set alle 35 medarbejdere har arbejdet på B&O tidligere
  • Er partner i SoundHub Denmark