Struer er ikke Lydens By for ingenting. Faktisk er Struer kommune en af de danske kommuner, hvor der i gennemsnit er flest sangere pr. indbygger. Tæt ved 70 forskellige kor og bands pryder nemlig området i øjeblikket.
Historisk set går korsang så langt tilbage som man kan huske. Fra urgamle munkekor til moderne sangkor, der deltager i programmer som f.eks. X-factor. ”Korsang samler os og bevæger os som ingen andre former for musik kan” udtaler Joseph Caulkins, der er ekspert i korsang. Det er da også derfor at korsangen stadig kan tiltrække så mange i dag, siger han. Hvorfor det lige netop er Struer egnen, der byder på så mange kor, er dog sværere at svare på. ”Men lyd og velklang er jo en del af vores områdes DNA – vi kender det også fra Bang & Olufsen”, udtaler Centerchef for Kultur, Fritid og Lokalområder Thomas Antunes. ”Korsang har altid udgjort en vigtig del af vores områdes kultur- og fritidsliv”, siger han.
Korsang samler os og bevæger os som ingen andre former for musik kan.
Joseph CaulkinsDirigent og ekspert i korsang
Her får du 3 ting du måske ikke vidste om korsang i Struer Lydens By:
1. Hver 10. borger synger i kor
Man regner med at der findes op mod et par tusinde korsangere i området. Det betyder at næsten hver 10. borger synger med i et kor. Hertil kommer de mange, som har sunget med i et kor tidligere, hvilket giver den situation, at næsten alle i Struer kommune enten selv har sunget i kor eller kender én som har gjort.
2. Korsang på færgen
I 2017 Sang Shanty koret sig vej over Venø Sund ombord på Venøfærgen i forbindelse med Struers 100 års købstadsjubilæum. Det var et flot skue med det 46-mand store kor ombord på færgen. Såkaldte ”shanties” er sømandssange som historisk er blevet sunget af mandskaber ombord på store sejlskibe, hvor der var brug for et hårdt, rytmisk træk, når de tunge sejl skulle hejses. Rytmiske sange med omkvæd var perfekte til at ledsage de lidt trivielle og kraftprægede arbejdsopgaver.
Se en video med Shanty koret nedenfor.