På skrømt har jeg i årevis drømt om en dag at bo på en ø. Vel at mærke en ø væsentligt mindre end Sjælland.
Der er noget sært dragende ved at være omgivet af vand, trække sig lidt væk fra alverdens hurlumhej og hellige sig nærværet sammen med de få fremfor fraværet blandt de mange. Lidt som at sejle i en båd. Midt i alting. Og lidt på afstand af det meste.
Sådan har jeg ikke altid haft det. Tidligere i livet skulle jeg som andre raske unge mennesker til storbyen. Først Århus… sidenhen København. Og det kunne kun gå for langsomt. Lokket af en ungdommelig appetit på den eksklusive buffet med uddannelse, karriere, kultur, oplevelser og høje lønninger på menuen.
Jeg spiste grådigt af det hele. Nogle vil sikkert mene, at jeg tilmed spiste op.
Og en dag var jeg mæt. Måske var det samme dag, jeg gik i stå på toenhalv kilometer asfalt på en nedlagt luftbase fra Den Kolde Krig. Og stillede mig selv det vigtigste spørgsmål, mennesker kan stille sig selv: Lever du det liv, du gerne vil?
Til min skræk var svaret nej.
Modig i en bange tid
Derfor blev natten til den 25. december 2019 lang, mens jeg grublede mig søvnløs over fordele og ulemper ved at tage det store spring: At flytte mig selv og mit firma tilbage til Jylland, hvor jeg oprindeligt kommer fra… og lade Jegindø være rammen om den sidste halvdel af mit liv.
Knap tre måneder senere sidder jeg bag rattet i en lejet flyttebil. Motorvejen er øde, for statsminister Mette Frederiksen gik et par døgn tidligere på talerstolen og lukkede Danmark ned.
Krisen har ramt mit lille firma øjeblikkeligt og hårdt. På få dage mister jeg ordrer og opgaver for 120.000 kroner. Alligevel sidder jeg i flyttebilen med et bredt smil og skråler til mig selv:
”Ja-ja, men det er i krisetider, at vi skal turde være modige. Tage de beslutninger, vi ikke ville turde træffe, hvis alt var fred og ingen fare”.
Og derfor blæser en flyttebil med 110 kilometer i timen afsted med kurs mod den vestlige del af Limfjorden.