Klosterheden (17 ruter)
Klosterheden huser en af de største bestande af krondyr i Danmark / Foto: Lars Mikkelsen
Klosterheden byder på et rigt dyreliv, indfanget i et vildt landskab der skifter og ændrer sig. Samtidig kan du opleve sporene af 2. verdenskrig og, hvis du er heldig, sove til lyden af ulvehyl.
Det er måske lidt snyd at starte med Klosterheden, da der faktisk findes hele 17 forskellige vandreruter inde på det smukke naturområde. Men, hvis du interesserer dig for naturens dyr, så er Klosterheden ikke til at komme udenom. Her kan du både møde den største bestand af bævere i hele Danmark, fritgående kronvildt og, hvis du er rigtig heldig, en ulv eller to. Du skal dog ikke være bange, de er ganske sky.
Men klosterheden er meget andet end sine dyr. Området er landets største plantede skov og huser også noget af landets vildeste natur med alt fra slugter og vandområder, til store hedeområder, hvor der er frit syn i kilometers omkreds.
Hvis du interesserer dig for historie, kan du opleve Roms flyveplads som blev skabt af tyskerne under 2. verdenskrig, og som stadig bliver brugt af Lemvig Svæveflyveklub.
Der findes masser af stier på kryds og på tværs, så man kan selv vælge hvor lang en tur man vil ud på. Vi anbefaler dog, at man tager en af de ruter der besøger Møllesøen, da det er her, der er størst sandsynlighed for at møde en bæver.
De mange vandreruter betyder, at Klosterheden er en god mulighed for den mindre erfarne vandrer at komme i gang, og der findes mange forskellige veje og P-pladser i området, så du kan nemt være med til at forme dine ekskursioner.
Overnatningsmuligheder
Det er også omkring Møllesøen, at størstedelen af de shelters som Klosterheden har at byde på befinder sig. Nogle af dem skal bookes på forhånd, så vær opmærksom, og vær ude i god tid, hvis du vil overnatte tæt på bæverne.
Hvis det ikke lykkes at finde et shelter, eller du vil overnatte i en andel del af Klosterheden, skal du dog ikke være nervøs, da der er frit teltningsområde både i den østlige, vestlige og sydlige del af området.
På dette kort kan du se mere om de forskellige overnatningsmuligheder.
Læs mere om Klosterheden og find et kort over seværdighederne her.
Kilen Rundt (14 km)
Der er få steder smukkere på en dansk sommerdag end området omkring Kilen lige vest for Struer by. På trods af sin nærhed til byen er landskabet et sandt naturparadis, hvor der, selvom det er en relativt korte rute, findes en utrolig variation i dyreliv, beplantning og landskab.
Hvis du beslutter dig for at gå Kilen Rundt, skal du være velforberedt.
Med gode vandrestøvler, en vandrestav og måske lidt ekstra næring. For selvom Kilen rundt ”kun” er lidt over 14 kilometer lang, så er terrænet udfordrende og dramatisk, formet af den seneste istid.
Her vil du opdage, at en kort rute kan indeholde utrolig meget diversitet, og du vil skulle trave rundt i mark, danse gennem eng, vandre gennem skov og slaske gennem sump.
Så hvis du vil undgå at dine sko bliver alt for mudrede, er det en god idé at holde dig til ruten markeret med røde pæle og mærker på træerne – og måske tage et par ekstra sokker med for en sikkerheds skyld.
For det her er en rigtig trampesti.
På din tur vil du møde venligstemte heste og græssende kvæg, der har en tendens til at være meget nysgerrige. Ovenover dig vil du opleve en perlerække af forskellige fuglearter, da området faktisk er kategoriseret som et fuglereservat.
Så tag kikkerten med og hold særligt øje med, hvad der bliver kaldt for Danmarks smukkeste fugl, isfuglen, med sine skinnende blå fjer.
Isfuglen i sin pragt / Foto: Jørgen Sørensen
Hvis du er heldig, kan du også møde Danmarks mest sjældne og truede pattedyr, birkemusen, som kan genkendes på sin meget lange hale og bagben.
Overnatningsmuligheder
Hvis du har planer om at overnatte på turen, er der fri teltningsområde i Resenborg skov, hvor der også ligger en spejderhytte med flot udsigt ud over søen. Den kan bookes her.
Læs mere om Kilen og se et kort over ruten her.
Læs her om andres oplevelse af Kilen
Muslingeruten/ Jegindø Rundt (15 km)
Fotograf Mette Johnsen
Jegindø eller som de lokale udtaler det: "Jenø", er kun seks kilometer lang og tre kilometer bred. Men du skal ikke lade dig narre af dens bitte størrelse, øen byder på fantastiske opdagelser og en udsigt som det er svært at konkurrere med.
I modsætning til de andre ture møder du ikke noget skov eller søer, hvis du beslutter dig for at vandre Jegindø rundt. Til gengæld vil du blive mødt af et konstant vy ud over Limfjorden, og kunne smage og mærke den salte luft som vandet bringer med sig.
Tilknytningen til vandet er, hvad der kendetegner den her del af Danmark, og der er få steder i landet, hvor menneske og vand lever mere symbiotisk ind på Jegindø.
Noget som vandreturens øgenavn ”Muslingeruten” også afslører.
Ruten er markeret med skilte og ved særlige højdepunkter fra både naturen og historien, findes der plancher, så du kan lære mere om området.
Du vil også komme til at møde Æ Fywerhus, et lille museum der portrætterer Jegindøs historie som et fisker-bonde samfund.
Landskabet er varieret og du vil både møde stejle skrænter og brede vidder. Du behøver dog ikke at tage bjergbestiger gejlet på, da Jegindøs højeste punkt er 13 meter højt.
På ruten vil du komme til at gå på fine sandstrande, asfalterede veje, brede strandenge og menneskeskabte stier som vil føre dig rundt blandt bølgeskvulp og fuglekvidder. Men dine øjne vil nok kigge mere udad end opad, når du opdager den panoramaudsigten til de omkringliggende øer.
Eller måske skal de kigge nedad for, hvis du er opmærksom, kan du være heldig at finde artefakter fra sten og-jernalderfolk, som trådte i de samme fodspor som dig for mange generationer siden.
Det er ikke unormalt at finde potterester, flintredskaber og andre beviser på at vores forfædre også kunne se idéen i at traversere Jegindø.
Der bor cirka 500 på hele Jegindø. Det er uden at tælle sælerne med, som ofte ligger i den sydlige del af ruten på Jegindø tap, når der er lavvande.
Der findes også en del andre spændende vandreruter i nærheden af Jegindø. Lige over på den anden side af dæmningen, på halvøen Thyholm, findes der et væld af oplevelser til fods. Prøv dig f.eks. på sporet ved Lorens Have, der går gennem en gammel frugthave eller oplev turen ned langs stranden fra Tambohuse til Søndbjerg Strand.
Hvis du er heldig kan du spotte sælerne, som ofte ligger i den sydlige del af ruten på Jegindø tap, når der er lavvande./ Foto: Lars Mikkelsen
Overnatningsmuligheder
Der findes to shelters som man kan benytte sig af på Jegindø. Det ene befinder sig lige efter dæmningen når man kommer over til øen, i et afsondret område dækket af træer, hvor der er mulighed for både at bruge toilettet og spille fodbold.
Det andet ligger i Jegindø Havn, tæt på vandet og Æ’skipperhus hvis man vil have lidt godt til ganen. Det er ikke muligt at reservere plads i de to shelters, og man betaler for dem via MobilePay når man ankommer.
Læs mere om Jegindø og find et kort over ruten her.