Oplev fjorden og fede mountainbikespor: 4 gode cykelruter til sommeren

Publiceret 25-05-2021

Det er ikke tilfældigt, at området omkring Struer tidligere har været brugt til Giro d’Italia, et af verdens største cykelløb, og i år byder velkommen til nogle af de største danske cykelstjerner, når startskuddet lyder til Post Danmark Rundt i sensommeren. Omverdenen har fået øjnene op for den flotte natur og det kuperede terræn, der bare indbyder til at blive oplevet på to hjul.
I Struer bliver der nemlig gjort plads til naturen, og det betyder også, at et af de bedste mountainbike spor i Danmark findes ude i den store naturplantage Klosterheden. Samtidig valfarter cykelturister til vores område for at opleve den smukke natur og skiftende terræn, som bedst kan mærkes på to hjul.

Vi har udvalgt 4 forskellige ruter gennem området, der bringer dig igennem alt fra strande til skovstier med nogle spændende seværdigheder undervejs.

1. Klosterheden – De 10 spir (50 km.)

Foto: Michael Sand

Drømmer du om at sprinte gennem en af Danmarks smukkeste naturområder, med vinden i cykelhjelmen og bare dig, din mountainbike og måske et par bævere? Så er du kommet til det rigtige sted. Klosterheden byder på en af landets bedste og uden tvivl længste mountainbikerute.

Dens 50 kilometer bugter sig gennem Danmarks tredjestørste skovområde og er en oplevelse ud over det sædvanlige. Det er er også grunden til, at den er udvalgt som et af de 10 spir, som betegner de bedste mountainbikeruter i landet.

Ruten har over 200 højdemeter, men er ikke særlig kuperet, så det er en relativt let rute – udfordringen ligger så til gengæld i længden på turen. Så husk at medbringe en god mængde proviant og et par veludhvilede ben!

Læs også: Hvor skal man cykle i Struer?

Der findes en del parkeringsmuligheder på Klosterheden, så du skal bare finde hvorfra du vil starte, og så følge de lilla markeringer der fører dig rundt på ruten.

Læs mere og se et kort over ruten her.

2. Nationalrute 12 ”Limfjordsruten”

Hvis du er en ægte Pogačar, Thomas eller Fuglsang kan du prøve dig på den 610 kilometer lange Nationalrute 12 rundt om hele Limfjorden.

På turen der går på tværs af Jylland findes der utallige muligheder for at se de lokale seværdigheder, og opdage noget af det som området har at byde på. Cirka 90% af turen er på asfalt, så der er gode forhold både til cyklen og benene.

Hvis hele Limfjordsruten er en lidt for stor mundfuld, eller du bare vil ud på en dagstur, anbefaler vi, at du tager den del af ruten der går gennem Struer.

Her kan du starte på Vinderupvej, med udsigt ud over hele bugten, køre videre gennem Struer by, over vejdæmningen til Bremdal, forbi Toftum Bjerge og videre mod Lemvig.

Det er en smuk tur, med udsigt til vandet på lange strækninger og et varieret naturliv. Hvis du tager dit blik væk fra vejen, kan du være heldig at se sælerne der leger i Limfjorden eller paragliderne der hopper fra de stejle klinter i Toftum Bjerge.

Se et kort over ruten her.

3. Venø Rundt (16 km.)

Foto: Anders Trærup

Tag din cykel med, og hop på Danmarks korteste færgetur til Limfjordsperlen Venø. Øen som måske mest er kendt for sin fantastiske østers, byder på en smuk natur og de optimale betingelser for en cykeltur, hvor alle kan være med.

Det meste af ruten kører du på flad, asfalteret vej og da øen ikke er brofast, er der generelt ikke særlig meget biltrafik. Så det er en god tur at tage med familien, da I vil have vejene næsten for jer selv.

Læs også: 4 seværdigheder på Venø, der er Danmarks mindste

I den nordlige del af øen, ved Nørskov Vig, kan I tage en pause og prøve at få øje på nogle af de rådyr og fasaner som kalder øen for hjem.

Venø er lang og tynd, så på ruten du vil opleve masser af kyst og udsigt ud over Limfjordens klare vande. Hvis vejret er til det, kan du jo også stige af cyklen og tage en dukkert.

Videre på ruten vil du opdage Venøs varierede natur og møde Danmarks mindste kirke. Slut turen af i Venø bys hyggelige havneområde og få en smag på, hvorfor områdets østers er efterspurgte hele verden rundt.

Hvis du ikke har din egen cykel til turen, kan du leje nogle på øen. De kan bookes her.

Læs mere om de cykel- og vandreture der findes på øen, samt se et kort af ruten her.

4. Jegindø Rundt

Foto: Anders Trærup

Jegindø er ikke den største ø. Til gengæld kan den byde på en smuk udsigt, og et naturlandskab der sidder så godt som uberørt. Det er en optimal cykeltur at tage, hvis du har brug for at få gang i benene, men ikke er ude på det helt store etapeløb, og det er også bare en god måde at opleve øen, der er kendt for sine stærke personlighed og fiskertradition.

Så du kan selv forme din tur rundt på øen, og vi anbefaler at man i hvert fald kommer forbi havnen, hvor man kan få sig en god is, hvis vejret er til det. Æ Skipperhus byder desuden på dejlige fiske anretninger og kolde fadøl.

Uanset hvilken rute du vælger at tage, vil du opleve optimale betingelser for cykling, da mange af vejene er asfalterede, samtidig med at du vil have udsigt til de brede strande og dejlige flade cykelland.

Hvis du gerne vil cykle det ægte Jegindø Rundt og opleve naturen på endnu tættere hånd, skal du have fingrene i en mountainbike. Så kan du begive dig ud på nogle af de grusstier der slingrer sig gennem engene, og tage en tur ud på strandene for at cykle om kap med vandet.

Men pas på! Nogle gange ynder de lokale sæler at sole sig på sandet, så husk at holde øjnene åbne.

Læs mere om Jegindø og se inspiration til ruten her.