Struers DNA (1)

B&O-mentaliteten er en aldrig svigtende vilje

Publiceret 27-05-2021
Af Henrik Kastoft / Foto: Henrik Kastoft

Vi udformede et ”stamtræ” over virksomheder, som tidligere Bang og Olufsen-folk har løbet i gang. Vi nåede op på 30 og flere er kommet til… foruden datterselskaberne.

Ronny KaasTidligere konsulent hos Bang og Olufsen

”At skabe er at leve,” siger de på Bang & Olufsen.

Hvis den lette omskrivning af H.C. Andersens ord står til troende – må de sprælle af liv på B&O. Ikke alene har den verdensberømte Struer-virksomhed i næsten 100 år skabt design-klassikere på stribe… også nye virksomheder kommer på samlebånd.

Nogle knopskud er datterselskaber, B&O selv har sat i verden og har eller har haft forældremyndigheden over. Med specialer i alt fra medicinsk udstyr til lyd i luksusbiler.

Andre knopskud har set dagens lys, fordi B&O-folk har krudt i rumpen og ikke kan sidde stille. Af lyst – og nogle gange af nød – har iværksættere kastet sig ud i eventyr, der blev skrevet på bagsiden af en B&O-karriere.

”Bang & Olufsen har altid givet frihed til kreativitet og bakket initiativlyst op. Kulturen har været positiv overfor at være ”fødselshjælp” til iværksættere – eksempelvis udmøntet som ordregarantier til nystartede virksomheder de første år. Lokalt samfundsansvar kan man vel kalde det,” siger en B&O-veteran.

Knopskud fra stamtræet

Veteranen er Hans Vestergaard Nielsen (76). Han og Ronny Kaas (78) har en fortid på Struers hæderkronede verdensberømthed, Bang & Olufsen. Begge blev ansat i 1961 – året John F. Kennedy tiltrådte som USA’s præsident. Ronny gik på pension fra sit job som konsulent i 2006 – Hans sluttede sin karriere som kvalitetsteknikker i 2009.

Men B&O slap ikke sit tag i dem.

Hver tirsdag formiddag mødes de og 30 andre frivillige i B&O Klubben. Til kaffe, anekdoter og frivilligt arbejde på Struer Museum.

B&O-klubben tager vare på museets unikke samling af radioer, fjernsyn, højtalere, musikanlæg og telefoner, som i næsten 100 år er bygget på fabrikken. Reparation, istandsættelse, registrering, arkivering og fotografering er nogle af de opgaver, klubmedlemmerne kaster sig over.

Næppe nogen har det fulde overblik over, hvor mange knopskud Bang & Olufsen og de ansatte tilsammen har sat. Men Ronny Kaas har bedste bud:

”Jeg var med til at undersøge det for nogle år siden. Vi udformede et ”stamtræ” over virksomheder, som tidligere B&O-folk har løbet i gang. Vi nåede op på 30 og flere er kommet til… foruden datterselskaberne”.

Der har været god plads til nytænkning og kreativitet gennem hele B&Os levetid / Foto fra Struer Museum

Vi ved helt ind i knoglemarven, at intet kommer let – at vi skal slås lidt mere end andre for at lykkes. Men… når det blæser hårdt fra vest, lærer man at stå fast og stå imod

Helle ToftgaardKonsulent i StartVækst Struer

Stædige og legesyge

For den som vil forstå kreativiteten og vitaliteten, er Helle Toftgaard god at tale med. Hun har selv en fortid i B&Os marketingafdeling – i dag er hun konsulent i StartVækst Struer og hjælper virksomheder med at finde fodfæste på egnen og skabe nyt:

”Stædighed og legesyge blander blod i mange nordvestjyder. Vi har nok taget form af den barske, men også meget smukke natur omkring os. Vi ved helt ind i knoglemarven, at intet kommer let – at vi skal slås lidt mere end andre for at lykkes. Men… når det blæser hårdt fra vest, lærer man at stå fast og stå imod”.

Få steder i Danmark er frivilligt arbejde og foreningsliv så rodfæstet som i Nordvestjylland. Det smitter også af på iværksætterånden, mener Helle Toftgaard: Nordvestjyder er simpelthen født med talent for netværk og hjælpsomhed.

”Og så er der udsyn og gæstfrihed. Bang & Olufsen har i årtier tiltrukket dygtige specialister fra hele verden. Derfor kan du på gågaden møde en mand fra New York, som leder efter et jazzspillested. I supermarkedet sige goddag til en børnefamilie fra Indien. I biografen se en smal tjekkisk film, som tre unge ingeniører har lokket biografdirektøren til at bestille hjem. Vi er et lille, overskueligt samfund, der gæstfrit tager imod folk, som gider os. Nye naboer er et frisk pust fra den store verden”.

Foretagsomhedsfantasi

Den gæstfrihed betyder også en åbenhed overfor det nye og anderledes. Det går godt i tråd med den mentalitet, som lå bag skabelsen af Bang og Olufsen.  ”Foretagsomhedsfantasi” hedder begrebet, som har sikret, at B&O stadig er en virksomhed i udvikling, selvom den har holdt sin 90-års fødselsdag.

Med fokus på innovation, plads til at eksperimentere og en konstant stræben efter at forbedre sit produkt, arbejder de på at skabe nyt. Det er den tankegang, som knopskuddene har taget med sig og er med til at sikre dem succes.

Knopskydningerne er også af stor betydning for Peter Petersens nuværende stilling som direktør for Sound Hub Denmark, hvor danske og internationale, startups samt etablerede virksomheder kommer til Struer for at accelerere deres lydvirksomhed.

“De er imponeret over, hvor mange kompetencer vi har indenfor en to kilometers radius, og ingen af ​​dem har set den her arbejdskultur og mentalitet andetsteds,.”

En by støbt og formgivet

Bang & Olufsen har i årtier sat Struer på verdenskortet. Det er uendeligt få virksomheder forundt at være en del af den permanente udstilling på Museum of Modern Art (MOMA) i New York. Det er umuligt for de fleste producenter at få lov at udvikle lydsystemer til Audi, Lamborghini, BMW, Aston Martin og Mercedes-Benz.

 

B&O har været med til at forme Struer i mere end 90 år/ Foto fra Struer Museums Bang & Olufsen-udstilling

Men Bang & Olufsen er lykkedes med det hele… og meget mere. Solidt håndværk kombineret med højteknologisk forskning og udvikling har gjort virksomheden til et fyrtårn, der stråler med en lysstyrke som få.

Kvalitet, funktionalitet og design så sublim og dansk, at hele verden ved det.

Hvad hele verden ikke nødvendigvis ved – men som kulturhistoriker og ph.d.-studerende Helle Nissen Gregersen er i gang med at forske i og sætte ord på – er, at Bang & Olufsen også har støbt og formgivet en by, en befolkning, en egn:

”Bang & Olufsen har og har haft en virkelig stor materiel tilstedeværelse. Tag et luftfoto af Struer og det går op for dig, hvor stor: Kontorbygninger, produktionshaller, samlefabrikker, udviklingsafdelinger, testlaboratorier, lagerfaciliteter… ja, selv et boligkvarter hvor de mange tilflyttende medarbejdere fik et hjem i virksomhedens storhedstid”.

”Og så er der den immaterielle tilstedeværelse – for eksempel B&O-ånden. I sagens natur en mere diffus størrelse, men fænomenet er kendt fra andre relativt små bysamfund, der huser store virksomheder: Tænk bare på Grundfos i Bjerringbro, LEGO i Billund, Danfoss i Nordborg eller Lindøværftet i Munkebo”.

Hvad er B&O-ånden?

”Der er næppe nogen tvivl om, at Bang & Olufsens stærkt genkendelige og meget velansete produkter har manifesteret sig i de ansatte og deres familier. Stolthed, gejst og kærlighed er nogle af de begreber, mennesker i byen og på egnen hæfter på det at arbejde for Bang & Olufsen”.

Kærlighed er et stort ord for de fleste. Og meget stort i Nordvestjylland.

Hvad har nordvestjyderne så betydet for Bang & Olufsen?

”Den er svær… Tror ikke, det er forkert at sige, at B&O har nydt godt af meget stabile og dedikerede medarbejdere. En arbejdsmoral og et sindelag, der siges at høre egnen til.

I gode såvel som svære tider har folk virkelig hængt i og taget en ekstra tørn. Fordi de kerede sig om B&O. Og fordi der ikke var så mange alternativer,” slutter Helle Nissen Gregersen.

I dag er der mange alternativer. Nye skud, der blomstrer. Det er dén knopskydning – og menneskene bag – de næste syv artikler handler om.