’Du er ikke alene’: Struers nye kunstværk er et reflektions- og lytterum

Publiceret 18-01-2024

Til foråret står Struers nye kunstværk, ‘Du er ikke alene’, færdigt. Niels Lyhne Løkkegaard, der er kunstneren bag værket, er kendt for sin fusion af lyd og kunst. Med værket ønsker han at skabe et reflektionsrum, hvor besøgende kan stoppe op, lytte og genoverveje deres forhold til fællesskabet. Inspireret af en personlig samlertrang og en fascination for gentagelse, udforsker Løkkegaard derfor kunstens kraft til at transformere individuelle elementer til større fællesskaber. 

Kunstneren Niels Lyhne Løkkegaard, født i 1979 ved Ribe, nærmer sig færdiggørelsen af Struers nye kunstværk, ’Du er ikke alene’, der til foråret vil stå som et markant bidrag til byens kulturliv for lyd og kunst. Med en baggrund som uddannet saxofonist fra musikkonservatoriet og senere som studerende på arkitektskolen, skaber Løkkegaard et kunstværk, der fusionerer lyd, æstetik og refleksion.

- ’Du er ikke alene’ tager udgangspunkt i mødet mellem individ og fællesskaber af forskellig art. Kunstværket inviterer til at stoppe op, reflektere, sætte sig på bænken og lytte til byens lyde på en ny måde. 

Niels Lyhne Løkkegaard

I skabelsen af kunstværket har Niels Lyhne Løkkegaard integreret lydkunstens kompleksitet med æstetik og refleksion over de fællesskaber, man indgår i. Stærkt inspireret af tektonikbegrebet i arkitekturen og det anekoiske kammer, skabes der en æstetisk gengivelse af et lyddødt rum.

 

Samlertrang og individets mangedobling

Niels Lyhne Løkkegaards kunstværk ‘Du er ikke alene’ udspringer af en dybtliggende, personlig samlertrang og en fascination for gentagelse som æstetisk virkemiddel. Løkkegaards samlergen, der tidligere har drevet ham til at akkumulere blandt andet forsteninger, har haft en afgørende indflydelse på den kreative tilgang til kunstværket.

Æstetisk er jeg interesseret i det, der sker, når man mangedobler ting. Hvad sker der på rejsen fra at noget er enkeltstående, til det bliver mangfoldiggjort?

Niels Lyhne Løkkegaard

Gentagelsen kommer til udtryk ved hjælp af mere end 4.000 trækiler fra Douglas gran, som er den mest bæredygtige træsort i Danmark. Den gentagne brug af trækiler og den minimalistiske tilgang i mønsteret, symboliserer ikke kun samlertrangen, men også transformationen af det individuelle element til noget større i et mangedoblet fællesskab.

Lyden af byen – lyden af fællesskab

Mangedoblingen af små trækiler genererer et minimalistisk mønster, hvor hver enkelt kile bidrager til det større fællesskab. Hans ønske er, at besøgende nærmer sig værket med undren og refleksion.

- Det, som kunst måske kan, er at prikke hul på en boble, man i hverdagen går inde i. Trækilerne synes du måske ikke virker imponerende ved første øjekast - måske synes du endda det er grimt - men hver kile får en ny betydning som en del af det samlede værk.

Niels Lyhne Løkkegaard

 

Løkkegaard skaber derved et kunstværk, der inviterer til at bryde rutiner, stoppe op og lytte til byens lyde og fællesskaber på en anderledes måde.

– Mit ønske er, at besøgende oplever en åbning for refleksion og erkendelse af deres tilhørsforhold til det lokale fællesskab. Når du sidder der på bænken i gadekrydset, håber jeg, du vil reflektere over lydene omkring og anerkende, at du er del af et større fællesskab – et fællesskab, der forpligter. Et fællesskab, hvor du har ansvar, men også som kan sætte dig fri på samme tid.

’Du er ikke alene’ fungerer derfor også som en påmindelse om det større fællesskab, der strækker sig ud over individets grænser – ligesom den individuelle trækile er del af noget større.

Et kunstværk med lokal forankring

Kunstværket er muliggjort ved hjælp af lokale kræfter, og Løkkegaard værdsætter det lokale forankringspunkt. Han påpeger samtidig vigtigheden af samarbejdet med enkeltpersoner, der bringer specifikke fagligheder til projektet.

Henrik Kappel, tømmermester i Struer, siger om samarbejdet: ”Det er et meget spændende og ikke mindst anderledes projekt at være en del af. Jeg har spillet en helt central rolle i konstruktionen, hvor hver enkelt trækile er skruet manuelt i med 3 skruer i hver.”

Løkkegaard ønsker, at kunstværket forandrer sig over tid, ligesom naturen gør det, og valgte derfor ubehandlet træ fra savværket i Brandbjerg til konstruktionen.

Og Struer er bestemt heller ikke en fjern størrelse for kunstneren, som til dagligt bor centralt i København. Løkkegaards familie har nemlig dybe rødder i byen, og han anerkender afslutningsvis byens entreprenante ånd og betydningen inden for lydkunst.

– Man har, på trods af byens størrelse, haft en selvtillid til at sige ’de her radioer er gode nok til hele verden’, og det entreprenante selvtillid og verdensbillede har jeg stor respekt for. At vende sig mod verden kan være overvældende – men det er, hvad Struer har gjort og vil fortsætte med at gøre.

’Du er ikke alene’ er skabt på baggrund af et open call, som Struer Kunstråd stod bag i sommeren 2022 og vil stå færdigt i foråret 2024. Rejsegildet blev markeret den 17. januar 2024.

Med titlen Lyden af fremtidens byrum søgte kunstrådet et nyt kunstværk, der forholder sig til Struers offentlige rum. Derudover skulle værket markere en velkomst til Lydens By og invitere til at gå på opdagelse med udgangspunkt i området omkring Struer Station. Ønsket var at signalere gæstfrihed og imødekommenhed, men også stolthed ved den lokale lydtradition, der skulle møde byens borgere og besøgende ved ankomsten til Struer.