Det er ren idyl med blomstermarker, en gårdhund og nybagte surdejsboller på bordet, når man besøger
”Lille Fjordgaard” – der oveni også har en lækker fjordudsigt. Vi er cirka 6 km vest for Struer på vejen ud mod Vinderup, og det er her parret, Charlotte og Henrik, lever en drøm ud på en lidt overraskende måde.
Og med et bemærkelsesværdigt stort overskud.
– Vi er sådan et lille unikt samlingssted, som ikke findes lignende andre steder her i nærheden, konkluderer 33-årige Henrik Daasbjerg, da han forsøger at indkredse, hvad Lille Fjordgaard er.
Imens ligger gårdhunden Peppe i Orangeriets midte og hygger sig – og datteren Flora på et år er netop afleveret i vuggestue inde i Struer. Den hyggelige gård har de sidste par år allerede været rammen for et utal af konfirmationer og bryllupper og har haft besøg af en masse cafegæster.
– Det er nærmest sket uden, at vi har reklameret for stedet, det er bare mund til mund, siger Charlotte Harpøth, som er 31 år.
Komplementerer hinanden
Det er hende, der går op i æstetikken og indretningen og har sørget for, at der er plantet vinranker i Orangeriet og er hygget op med genbrugsmøbler. Hun har en uddannelse som ”retailmanager” (ledelse i detailhandlen, red.), men er vokset op med at lave mad sammen med sin far, Philip Harpøth, der har været på Pavillonen i Handbjerg i mange år og nu driver restaurant Skyttegården på Hjerl Hede.
– Jeg har hjulpet ham med marketing, været tjener og lavet en hel del mad, så alt det, er jeg vant til, fortæller hun, der vægter, at maden er lavet fra bunden af med gode råvarer.
Parret komplementerer hinanden godt, for Henrik er uddannet revisor, og det er ham, der putter Charlottes ideer og drømme ind i et excellark og regner på, hvordan det kan blive en succes.
Tilbage til hjemmebanen
De har altid begge to vidst, at de gerne ville tilbage til deres hjemmebane i nærheden af Vinderup.
– Vi boede i København på 50 m2, det var lidt trangt, og så kiggede vi efter et sommerhus herovre, som vi kunne renovere. Det var ikke planen at flytte endnu, men så dukkede det her op, og det kunne vi ikke stå for, fortæller de med stor begejstring i stemmerne.
Gårdens to store lader har de renoveret med synlige bjælker og store vinduespartier, så naturen og fjorden kommer ind i rummene. Udenfor er bygget en kæmpe træterrasse.
– Det var ikke tanken, at vi skulle leje det ud lige med det samme, men hurtigt begyndte venner og familie at låne det som gildesal, og pludselig var vi ligesom i gang, fortæller Charlotte.
Så begyndte de at teste det af.
– Vi fik lavet et køkken og sagde ja til de fester, vi havde lyst til, og i 2024 har vi så prøvet at åbne en gårdcafe, siger Charlotte.
Uddelegerer gerne
Når de fortæller om renovering, indkøb, fester der skal gøres klar til, mad der skal laves og ikke mindst den store have, de passer, så kan man godt blive lidt forpustet. Men så er det, de forklarer, at de begge to også har fuldtidsarbejde ved siden af.
– Vi har lige nu cirka 20 medarbejdere tilknyttet, der alle er ansat på timebasis. Vi har en kok, en bager og tre piger, der kan det hele i køkkenet og derudover en række opvaskere og tjenere både over og under 18 år, fortæller Henrik.
Deres forretningsfilosofi er netop, at de skal kunne køre ”op og ned” med medarbejdere, og at flere skal kunne det samme. Derfor lærer bageren de andre op, så de også kan bage og kokken lærer også fra sig løbende.
– Vi har også fået enorm stor hjælp fra vores venner og familie, så de er også medvirkende til vores succes, siger Henrik.
Tid til familien
En anden vigtig værdi for dem begge er et godt familieliv, og derfor er Flora også ofte med på arbejde, for sådan husker de også selv deres egen barndom.
Charlottes drøm er at gå fuld tid på Lille Fjordgaard, så nu handler det om at få afprøvet forskellige modeller og finde den, som er økonomisk mest bæredygtig.
– Vi er ikke typerne, der skal have fingrene i alt selv, vi kan godt lide at give medarbejderne ansvar. Så jeg elsker at få ideerne og konceptudvikle, men vil gerne have andre til
at eksekvere dem, siger Charlotte.