Med ordene: “Jeg kender ikke noget til havnedrift – men jeg ved, at jeg kan få noget til at ske!” blev Ole Schmidt for cirka halvandet år siden ny kaptajn på Struer Havn. Siden har han sat mange nye initiativer i gang. Og lært en vigtig lektie.
Han kom med en kommerciel baggrund og har både været i Intersport og på Holstebro-Struer Dagblad som salgschef. Læringskurven på nye havnerelaterede emner som GTL-diesel, ISPS terrorsikring og 100 års hændelser har været stejl, og nye ord er kommet ind i hans ordforråd som havnechef.
Han har nemlig selv motorbåd og er vild med Struer Havn. Han mener nemlig, at havnen er den vigtigste enkeltfaktor i Struer i forhold til at tiltrække nye borgere til byen og skabe udvikling. Engagementet og talestrømmen er derfor stor, og vi tager med ham på en guidet tur på havnen, hvor han fortæller om de nyeste tiltag.
Nyt brændstofanlæg
– Struer Havn er den største lystbådehavn i Limfjorden med 500 lystbådepladser, og jeg håber, at vi med tiden kan få 100-200 nye lystbådepladser mere, siger han. Om kort tid åbner et nyt brændstofanlæg og servicebro, hvor både kan tanke GTL diesel og V-power benzin som det eneste sted i Limfjorden ud over Aalborg. Det kommer til at betyde, at vi får besøg af en hel del både, som kommer for at tanke og mon ikke de fleste så også kommer i land og besøger nogle af butikkerne og restauranterne, siger Ole Schmidt.
Flytningen af tankanlægget giver nye pladser ved siden af træskibshavnen, hvor større motorbåde på 40-70 fod kan lægge til, tæt på byen. Her etablerer han også nogle langskibs timepladser til gæstesejlere.
Nye sommerevents
Sammenhængen mellem havnen og byen ligger Ole Schmidts hjerte nært, og et nyt tiltag bliver arrangementet “Både, biler & burgere” hver onsdag fra kl. 17-20 i ugerne 26-32, hvor klassiske biler, specialbiler, sommerbiler og diverse speed- og motorbåde hermed er inviteret til at gæste havnen og skabe liv og glade dage. I den samme periode er “Summerdays” udvidet og bagagerumsmarkederne kører om tirsdagen – alt sammen i år på havnen ved brobuerne.
– I år kommer Struer Motorfestival igen, og de udvider med et nyt “powerboat race”, hvor en flok hurtiggående både kommer forbi alle havnene i Struer kommune.
Som noget nyt skal Struer Havn i fremtiden også servicere flere af de mindre havne i kommunen, blandt andet Venø og Jegindø, hvor en af havnechefens tre ansatte, kommer forbi efter aftale og får styr på praktiske ting, der skal ordnes.
– Jeg kunne godt tænke mig at etablere et ugepas til alle havnene i kommunen, som lystsejlere kan bruge. Altså sådan et ugepas, hvor de kan besøge alle eller flere af vores havne for en fast pris.
Full service havn
– I det hele taget arbejder jeg på at få udbygget de services, der kan tilbydes på Struer Havn, så flere lystsejlere vælger at komme her, fordi det er let og tilbuddene er der. Den slags vil også kunne give flere arbejdspladser på havnens erhvervsområde, forklarer han.
I området omkring Restaurant Ved Fjorden kommer solsejlene op igen, og der er en ny, ung mand i ishuset og ‘Hop og Rul’ kommer tilbage i hele juli. Sejlklubbens nye klubhus til omkring 14 millioner er åbnet på havnen og giver nye muligheder. Som noget nyt har han sammen med handelstandsforeningen, Struer Kommune, investeret i små hytter, som kommer ned på havnen, hvor kunsthåndværkere og andre kan udstille/arbejde/sælge varer fra.
– Vi regner med flere turister og gæster på havnen, fordi der hele tiden sker mere og mere. Det kræver flere toiletter, så vi arbejder på at udvide kapaciteten og regner med at åbne for flere toiletter i slutningen af sæsonen.
Dyrt og langsomt
Og her kommer vi til den lektie, som den forholdsvis nye havnechef har lært: At ting tager tid. Og er dyrt.
– Ja, jeg har måtte erfare, at tingene altid er dyrere og tager længere tid på en havn, konkluderer han med et smil. Han er opmærksom på, at havnens udvikling kræver en samlet plan.
– Derfor vil vi i tæt samarbejde med flere af havnens brugere arbejde på at finde løsninger, som kan tænkes ind i den helhedsplan for havnen, som Byrådet senere skal forholde sig til, siger han.
Autocamperpladser og boliger
Ønskerne hos den driftige og iderige havnechef er mange. På ønskesedlen, udover flere lysbådepladser, er flere autocamperpladser, måske en grillbar og en cafe, og så forventer han selv at udvikle flere events, der kan give havnen indtægter til videre udvikling.
Havnechefen er også dybt involveret i Struer Kommunes boligplaner på den gamle industrihavn.
– Jeg er til møder ugentligt omkring den nye bydel “Stævnen”, så selv om folk ikke hører noget, så sker der faktisk noget. Vi kan bare ikke sige så meget endnu, fordi det er i planlægningsfasen, og der skal findes investorer først, forklarer han.
Men ønsket er, at der etableres de første 40-45 boliger på Gammelhavn som 1. etape.
Havnens nye kaptajn er altså i fuld gang med at sætte den langsigtede kurs for Struer Havn.
– Selvom det kommer til at tage tid, så er der hele tiden gang i nye ting, og vi har fuld fart frem, slutter Ole Schmidt.
På hjemmesiden kan du læse mere om Struer Havn og desuden se et oversigtskort over havnens indretning.
Artiklen er en historie fra Frekvens, der bliver husstandsomdelt i hele Struer Kommune – du kan læse den nyeste udgave lige her.