Venø Seafood blev startet i 2016 af den dengang kun 18-årige Kristian. Det hele begyndte med en vision om at udnytte lokale råvarer og holde kvalitetshummere og østers indenfor landets grænser, i stedet for at eksportere. ”Vores verdensklasse østers røg ud af landet, og danskerne fik det billigere alternativ. Det var ganske simpelt ikke godt nok – det var den frustration, der startede det hele”, siger Kristian, som for nyligt er flyttet ind i sit 64 kvadratmeter store sommerhus på Venø for at være helt tæt på forretningen. Han købte dengang 300 kilo østers og 20 kilo hummer fra en lokal fisker, og siden har virksomhedens vækst kun gået én vej.
I dag beskæftiger Venø Seafood fem faste medarbejdere. Travlheden svinger meget efter sæsonen, med højsæson omkring jul og nytår og lavsæson i sommermånederne. ”At drive en virksomhed som denne, svinger helt vanvittigt. Vi lever af det, der kommer fra naturen,” forklarer Kristian. Udfordringer som iltsvind i fjorden kan påvirke råvaretilgængeligheden og dermed forretningen betydeligt.
Naturen svinger taktstokken
En af de største udfordringer med at have blandt andet østers som kerneprodukt, er naturens uforudsigelighed. ”Når jeg bliver bedt om at lave en forretningsplan, siger jeg ’jamen det kan jeg ikke’. Du kan ganske simpelt ikke lave en langsigtet forretningsplan i vores branche,” siger Kristian. Han kan ikke budgettere med præcise mængder af råvarer, da naturen er i fuld kontrol. ”Det er en foranderlig proces, man ikke kan kontrollere. Det er også det, der gør det spændende. Men uanset hvilke planer, vi lægger, så vil naturen altid være den afgørende faktor. Også derfor skal vi passe på den, det er vi forpligtet til.”
Man må alligevel sige, det er gået meget godt for Venø Seafood. Succesen skyldes til dels omfanget af testprocesser. ”Der er ikke nogen, der har brugt flere penge end mig på at smide råvarer ud, for vi bliver nødt til at teste tingene af og gøre det grundigt. Vi er de første, der har gjort det, som vi gør lige nu i det format i Danmark.” Venø Seafood arbejder blandt andet med at opdrætte limfjordsøsters, selvom det er en udfordring. Men at have det lange lys på i en verden, der konstant ændrer sig i takt med naturen, er nødvendigt hvis man spørger den unge virksomhedsejer.
En skånsom proces
Bæredygtighed er en kerneværdi hos virksomheden, hvor alle østers enten fridykkes eller håndplukkes for at sikre en så skånsom proces som muligt. ”Vi kunne godt få vores østers på en mere brutal måde og stadig holde os på den rigtige side af lovgivningen, men det her er en måde, hvor vi også beholder vores stolthed og integritet,” forklarer Kristian.
Og spørger man Kristian, hvordan en østers bør spises, lyder svaret prompte: ”Selvfølgelig helt rå – naturel – uden nogen smagsforstærker.” Han nyder nemlig at kunne smage forskellene mellem østers fra forskellige områder. ”Limfjordsøsters har en slags agurke-agtig smag, hvorimod vadehavsøsters er mere cremede i smagen, da de åbner sig i takt med tidevandet hver 6. time, som giver den unikke smag og fornemmelse.”
Venø Seafood arrangerer også rundvisninger, hvor besøgende får mulighed for at smage på de forskellige slags østers og lære om smagsnuancerne – og er man en af dem, der modsætter sig på grund af en forforståelse for strukturen og smagen, ja så bliver man tvunget til at prøve det. På den måde ændrer de fleste holdning til den udsøgte råvare fra de danske fjorde og hav.
Kom til sansefestival i Struer d. 17. august og hør mere om Venø Seafood, når Kristian holder oplæg i området Think Twice kl. 14.45.
Se hele programmet for sans her.