Lige der på hovedvej 11, ret præcist i midten af byskiltene Holstebro og Struer, finder du Ausumgaard. Du kan genkende stedet på de store, runde biogasanlæg, der ligner noget fra fremtiden – eller på den lille, røde gårdbutik ud til vejen, der holder åbent, når du har fri. Stedet hviler på gamle traditioner, men er i dag et moderne landbrug, der forstår at arbejde i langsigtede visioner med respekt for de rige traditioner.
Hvordan man udvikler fremtidens bæredygtige landbrug med hjerte og hjerne, kan du høre meget mere om på sansefestival i Struer d. 17. august, hvor Kristian holder oplæg fra kl. 12.30 – 13.15.
Se hele programmet for sans her.
Ausumgaard har været familiens i meget lang tid. Næste år kan landbruget fejre 550-års fødselsdag, som ikke vil gå ubemærket hen. I dag drives landbruget af Kristian og Marie Lundgaard-Karlshøj som fjerde generation, der fortsætter familiens traditioner på fuld tid. ”Vi har drevet Ausumgaard siden 2007”, fortæller Kristian. ”Min oldefar købte gården i 1940, og min bedstefar og bedstemor overtog i 1944. Siden da har vi arbejdet benhårdt for at udvikle og modernisere gården, mens vi stadig holder fast i kulturen og historien på stedet. Vi fortæller os selv, at med en fødselsdag næste år af den dimension, så har man gjort noget rigtigt og bæredygtigt undervejs.”
Og det er nok rigtigt nok – generationernes arbejde har skabt et fundament, hvor et moderne landbrug nu står. I blandt landbrugets mange visioner for fremtiden, så er den måske vigtigste ifølge Kristian at sikre, at næste generation har både lyst og mulighed for at videreføre det arbejde, der er blevet påbegyndt for mange år – og mange generationer – siden.
Bæredygtighed og græsprotein
Ausumgaard har som mange stort fokus på den grønne omstilling og dagsorden – men har egentlig i lang tid arbejdet med det inden det blev et krav. ”Vi har lavet ESG-rapporter siden 2018,” fortæller Kristian. ”Og for os er bæredygtighed meget mere end vedvarende energi. Vi arbejder med en række initiativer, herunder vindmøller, biogasanlæg, økologisk planteavl og græsprotein.”
Helt særligt er deres fokus på græsprotein, og Ausumgaard var da også blandt de allerførste i hele Europa i sin skala til det der med græsprotein. ”Vi dyrker kløvergræs, som bliver til græsprotein – når vi har solgt græsproteinet, tager vores biogasanlæg restprodukterne, hvilket sikrer en effektiv udnyttelse af alle ressourcerne,” forklarer Kristian.
Intet uden de rigtige hænder
For Ausumgaard ligger bæredygtigheden også i at rekruttere- og fastholde de helt rigtige hænder. Alle cirka 30 medarbejdere og 4 flexjobbere spiser hver dag frokost sammen i Folkestuen, som Kristian kalder ’gårdens krumtap’. ”Det er her, vi sikrer, vi har den rette kultur i vores virksomhed. Her spiser vi sammen og lærer hinanden bedre at kende. Det er vigtigt, hvis ikke nødvendigt, for os.”
Deres fokus på fællesskab går igen i tilgangen til lokalsamfundet, hvor landbruget gerne vil fastholde den direkte kontakt med naboerne og lokalsamfundet. For det er blevet et mål i sig selv for Ausumgaard, at åbne gården og invitere ind – både for at vise, hvilket landbrug, der bliver drevet på den vej, mange lokale kører på dagligt. Men også for at sikre transparens og et godt, lokalt samarbejde, der kan bevares i mange generationer frem. ”Sammen får man tingene til at ske herude,” som Kristian udtrykker det.
Blandt andet derfor er et værdifuldt forretningsområde Ausumgaard Oplev, der tilbyder arrangementer som det årlige julemarked, der tiltrækker mere end 10.000 besøgende. De tilbyder også regelmæssige gårdbesøg, hvor alle kan få en unik mulighed for at se gården indefra og forstå den daglige drift.
Er fremtiden mere end grøn?
Det er ingen hemmelighed, at de danske landbrug får hug i de nationale- og internationale medier fra tid til anden. Fokus på fremtidens bæredygtige biks er enorm. Men spørger man Kristian, kan det danske landbrug faktisk rigtig meget – også når vi kigger globalt: ”Dansk landbrug tror jeg, bliver et landbrugslaboratorium for resten af verden, hvor man udforsker mulighederne for at lave fødevarer, energi, byggematerialer og endda tekstiler,” siger han. Lige nu eksperimenterer Ausumgaard blandt andet med elektrificering af traktorer og udvikling af nye gødningstyper, der forbedrer næringsstofbalancen i jorden. Det kan lyde lidt indviklet, men vigtigst er, at prøve nye ting af og blive klogere i processen, hvis man spørger Kristian.
I fremtiden har de en vision om at være på forkant med teknologiske og miljømæssige fremskridt, samtidig med at de fastholder rødderne og benene solidt plantet i den jyske muld. Ausumgaard vil både arbejde med CO2-reduktion i deres biogasanlæg og elektrificering af varmeforbruget – og så kigger de på mulighederne for at omdanne plantefibre til byggematerialer.
Hvordan man udvikler fremtidens bæredygtige landbrug med hjerte og hjerne, kan du høre meget mere om på sansefestival i Struer d. 17. august, hvor Kristian holder oplæg fra kl. 12.30 – 13.15.
Se hele programmet for sans her.