Struers DNA (3)

Bjarne skaber medicinsk udstyr - men det hele startede hos B&O

Publiceret 21-06-2021
Tekst af Af Henrik Kastoft / Foto: Henrik Kastoft

Medicinsk udstyr har ikke meget til fælles med lyd, men Bang & Olufsen beviste med Medicom, at viden om mekanikproduktion, betjening, brugeroplevelser og produktudvikling er slagkraftig på tværs af brancher.

Bjarne Sørensen, Direktør, Front-End Innovation hos Phillips-Medisize

Enhver, som har holdt en fjernbetjening fra Bang & Olufsen i hånden, ved det: Der er en oplevelse til forskel.

Vægten af genuine materialer. Køligheden fra aluminium. Fornemmelsen af præcision og overlegen rækkevidde.

Måske er netop oplevelsen den røde tråd i Bjarne Sørensens ingeniørkarriere, hvor han har arbejdet med at udvikle højtalere, tv-apparater, bilsystemer og medicinsk udstyr.

”Det har jeg taget med mig alle dage… at udvikling altid skal stå sin prøve i virkeligheden. Både i produktionen på fabrikken og hos brugeren i hverdagen”.

Bjarne Sørensen kom til Bang & Olufsen i 1986 med en uddannelse som maskiningeniør fra Aarhus Teknikum i baglommen. Og var bl.a. med til at udvikle de ikoniske søjlehøjtalere Beolab 6000 og 8000. 

Foretagsomheds-fantasi

På Bang & Olufsen har der alle dage hersket en unik kultur, en særlig ånd. På B&O kendt som foretagsomheds-fantasi. Med fokus på innovation, plads til at eksperimentere og en konstant stræben efter at forbedre sit produkt, arbejder de altid på at skabe nyt.

I denne artikelserie besøger vi nogle af dem, som har taget den mentalitet til sig, og skabt deres eget på baggrund af det.

Overbevist af oplevelsen

Det gik godt for Struer-virksomheden i de år. Selvtilliden fejlede ikke noget. Kvikke hjerner fik den idé, at Bang & Olufsen skulle udvikle lydsystemer til eksklusive bilmærker. Bjarne Sørensen var den første, som blev ansat i datterselskabet Automotive.

”Vi rejste rundt for at se ind i branchen. Kvaliteten var ikke imponerende. Vi havde også møder med Audi i Tyskland, men de troede ikke på vores ideer. Bilindustrien er konservativ og svær at trænge ind i. Så vi drog hjem til Struer. Besluttede at gøre det ordentligt… og gøre det selv”.

Læs også: Struers  DNA (1): B&O-mentaliteten er en aldrig svigtende vilje

Der blev indkøbt en Audi A8. Den blev skilt ad. Og så begyndte Bjarne og kollegerne i Automotive at bygge et lydsystem i den ægte Bang & Olufsen-ånd: Kompromisløst!

Da alt var perfekt, satte Bjarne og hans hold kurs mod Tyskland. A8’eren blev parkeret med åbne døre ved Audi-hovedkvarteret i Ingolstadt. Indimellem med heavyrockbandet AC/DCs legendariske Thunderstruck bragende ud af højtalerne.

”Det lød ret godt!” lyder det med en snert af jysk underdrivelse fra Bjarne, der er født og opvokset i Holstebro. Audi-ledelsen var ikke længere i tvivl.

Foto: Henrik Kastoft

Viden kommer vidt omkring

Sidenhen har selvsamme Audi A8 kørt mange sejrsrunder. Hos Aston Martin, Mercedes-Benz, BMW…

”Hver gang endte det med, at de også ville have deres egen konceptbil. Vi skilte mange luksusbiler ad i de 13 år, jeg var i Automotive. Og fyldte dem med klassisk vellyd fra Bang & Olufsen”.

Det har været en lukrativ forretning for Bang & Olufsen.

Vi kan noget, andre ikke kan… vi tænker i helheder, er opfindsomme og vedholdende.

Bjarne Sørensen om Struer, Direktør, Front-End Innovation hos Phillips-Medisize

Bjarne Sørensen smiler lidt for sig selv. Og funderer over, hvorfor han den dag i dag føler så stærkt et ”vi” om sin tid i Bang & Olufsen og Automotive. En følelse, som han bar med sig over i endnu et B&O-datterselskab, Medicom. Selskabet blev i 2016 købt af amerikanske Phillips-Medisize, hvor Bjarne Sørensen i dag arbejder med Front-End Innovation, som det i erhvervslivet hedder på nudansk.

”Medicinsk udstyr har ikke meget til fælles med lyd, men Bang & Olufsen beviste med Medicom, at viden om mekanikproduktion, betjening, brugeroplevelser og produktudvikling er slagkraftig på tværs af brancher”.

Læs også: Struers DNA (2): TallyKey er gået fra en god idé til en global succes

Ligemænd leger bedst

Arbejdet i B&O-datterselskabet begyndte med produktion af insulinpenne til Novo Nordisk. Senere kom også udvikling af astma-inhalatorer, digitale stetoskoper og injektionssystemer, som administrerer medicin til sklerosepatienter til.

”I disse år arbejder vi i Phillips-Medisize meget på at skabe miljøvenlige og digitale injektions-platforme, der også gør det muligt for lægen at holde øje med, at patienter tager deres medicin korrekt, hvilket ofte er en stor udfordring”.

Det er produkter som dette digitale injektionssystem, som Bjarne er med til at skabe.

Hvorfor er Struer interessant for en amerikansk virksomhed?

”Vi kan noget, andre ikke kan… vi tænker i helheder, er opfindsomme og vedholdende. Der var en helt speciel kultur på Bang & Olufsen i virksomhedens guldalder. Gode produkter udviklet og bygget af mennesker med høj faglighed. Den kultur lever stadig”.

Bjarne Sørensen mener, én af forklaringerne er den danske tradition for flad struktur og uformel omgangstone. At teoretikere og praktikere er hinandens ligemænd:

”Jeg er fuldstændigt enig med de mennesker, som siger, at det er farligt at skille produktion og udvikling ad. Vi mister meget, når vi udliciterer al produktion til Fjernøsten. Helheden og substansen forsvinder. Jeg ved godt, det kan lyde som en gammelromantisk drøm, men jeg er faktisk lettet over at se, at der blandt erhvervsfolk og beslutningstagere er et stigende fokus på at trække i hvert fald dele af produktionen hjem”.

Herfra min verden går

Apropos hjem…Bjarne Sørensen har i privat regi forladt sin anden hjemstavn Thyholm. Han bor i Aalborg. Når coronaen ikke lukker ned og sender hjem, pendler han dagligt til og fra Struer. Der er mange udlandsrejser i hans kalender. Det er praktisk at bo nær Aalborg Lufthavn.

Men han føler en stærk tilknytning til Nordvestjylland. En egn, der ofte er blevet kaldt ”udkantsdanmark” af journalister, politikere og andre, som har barrikaderet sig selv og deres verdensbilleder bag tunge skriveborde i en storby.

”Det er en lidt beskæmmende mangel på indsigt. Virkeligheden er, at Nordvestjylland i årtier både har fostret og tiltrukket yderst kompetente mennesker fra ind- og udland. Mennesker, der kan så uendeligt meget, beriger vores egn og derfor bliver taget godt imod,” siger Bjarne Sørensen og nævner Geoff Martin, tonmeister hos Bang & Olufsen, som én af mange, der kom til egnen og blev.

Tja… måske er det såre simpelt: Nogle har til gode at opdage, hvad mange i den store verden allerede ved: Oplevelser skaber nye virkeligheder!