Struers DNA (5)

Insign har altid ledig kapacitet - og det er med vilje

Publiceret 05-07-2021
Tekst og foto: Henrik Kastoft

Denne opgave havde vi en uge til at løse. Den kom ind torsdag aften. Onsdagen efter kunne vi aflevere resultatet: Et fuldt færdigt produkt. Til tiden.

Hans Michaelsen, Direktør og Ejer, Insign

I de fleste virksomheder vil det vække bekymrede miner, hvis kostbare sprøjtestøbemaskiner står stille og ikke producerer. Bekymring vil gå over i panik, hvis op mod hver anden maskine står på stand-by.

Hos Insign A/S i Struer er det præcis modsat. Her er det faktisk en bevidst del af forretningsmodellen, at der er overkapacitet af maskiner, som kan sprøjtestøbe i plastik.

”Vi har 12 støbemaskiner. Mange vil nok tænke, det er galimatias at have en maskinpark, som venter på næste opgave. Men hos os er der meget travlt, hvis flere end halvdelen af støbemaskinerne kører på én gang. Fordelen ved at have ledig kapacitet er, at vi er klar til at gribe en ny opgave, samme minut en kunde kontakter os.

Det betyder meget for kunder som Novo Nordisk – der måske har sat 10 mand på en opgave – at ventetiden ikke er halvanden måned, men at de kan få deres støbte prototyper i løbet af en uge”. 

Foretagsomheds-fantasi

På Bang & Olufsen har der alle dage hersket en unik kultur, en særlig ånd. På B&O kendt som foretagsomheds-fantasi. Med fokus på innovation, plads til at eksperimentere og en konstant stræben efter at forbedre sit produkt, arbejder de altid på at skabe nyt.

I denne artikelserie besøger vi nogle af dem, som har taget den mentalitet til sig, og skabt deres eget på baggrund af det.

En lille bakke med stor betydning

Hans Michaelsen (62) er direktør i og ejer af Insign. Han rækker et eksempel på virksomhedens arbejde tværs over bordet i mødelokalet. En plastikbakke på størrelse med en æske pålægschokolade. I bakken er der 96 små fordybninger.

”Denne opgave havde vi en uge til at løse. Den kom ind torsdag aften. Onsdagen efter kunne vi aflevere resultatet: Et fuldt færdigt produkt. Til tiden”.

Plastikbakken gør ikke meget væsen af sig, men har spillet en hovedrolle i en af de mest dramatiske perioder i nyere Danmarkshistorie. Plastikbakken blev udviklet til Novo Nordisk, da virksomheden tilbød de danske sundhedsmyndigheder at køre de såkaldte PCR-test for coronavirus igennem på virksomhedens laboratorium i Måløv.

Hver bakke kan rumme 96 podninger klar til laboratorietest. Med udsigt til hundredtusindvis af test hver eneste dag, var der behov for automatisering af opgaven og plastikbakker, som kunne leve op til selv de skrappeste krav fra myndighederne.

Læs også: Struers DNA (2): TallyKey er gået fra en god idé til en global succes

Insign har ledige maskiner, og det er med vilje, så de altid er klar til den næste opgave / Foto: Insign

Lilleput med førertrøje

Den type opgaver er med årene blevet en signatur for Struer-virksomheden. Med 11 medarbejdere er Insign en lilleput – men én af branchens førende indenfor produktudvikling, sprøjtestøbte prototyper og nye værktøjer til produktion af plastikemner.

”I begyndelsen var Insign en enkeltmands-virksomhed stiftet af Finn Jensen tilbage i 1979. Kunderne var nogle få store spillere primært indenfor elektronik. Så kom en periode med vækst og flere ansatte.

Jeg kom til i 1991 fra Bang & Olufsen, og der var en tid med opgaver for blandt andre Rationel Vinduer, som på det tidspunkt var en Struer-virksomhed. Det var dengang, vinduer i træ og aluminium kom frem. Snitfladen mellem de to materialer består at plast-clips.

Vi hjalp også B&O med deres første fladskærms-tv. De seneste 10 år er branchen for medicinsk udstyr – medico-industrien – vokset til at udgøre 80 procent af vores forretning. Og vi har rendyrket vores speciale – at hjælpe kunder i den svære fase, hvor prototyper og værktøjer skal udvikles, forfines og raffineres. Primært for kunder i Danmark, Sverige og Schweiz,” fortæller Hans Michaelsen, der oprindeligt er uddannet værktøjskonstruktør.

Nye værktøjer og ny chef

Insigns speciale gør virksomheden til en yndet samarbejdspartner for Ole Opfinder-typer, som har fået en god idé, der skal prøves af i virkeligheden. Maskinparken på Nørmarkvej er som skabt til produktion med lav volumen. Bag lidt anonyme gulstensmure i Struers sydøstlige hjørne ser mange prototyper og værktøjer dagens lys for første gang.

Det vil da være rart, hvis virksomheden fortsat vokser, men vi skal ikke være så store, at vi kommer på afstand af kunderne.

Søren Bech Bjerring-Jensen, Kommende Ejer og Chef, Insign

”Der går vel stort set ikke en dag, hvor vi ikke har et nyt værktøj klar til en af vores kunder. Mange af dem er små iværksættere, for hvem det er meget stort at give deres bedste idé og livsværk fra sig, og lade os komme på banen med de første prototyper. Vi sætter en stor ære i at gøre os fortjent til den tillid,” fortæller Hans Michaelsen.

Også på de indre linjer har Insign styr på det med tillid. Et generationsskifte er netop faldet på plads og virksomhedens kommende ejer og øverste chef, Søren Bech Bjerring-Jensen, sidder ved mødebordet til højre for den nuværende. På stille og rolig vis – sådan som man ynder det i Nordvestjylland – overtager Søren roret efter Hans de kommende fem år. Det kommer der hverken brat kursskifte eller dramatiske overskrifter ud af:

”Vi har været inde i en god udvikling de seneste år. Den udvikling vil jeg gerne fortsætte. Det gælder eksempelvis vores nye kapacitet til selv at producere værktøjer, som vi køber hos underleverandører. Jo mere vi selv kan, desto mere fleksible er vi. Både fagligt og forretningsmæssigt er det en god idé selv at have den knowhow i huset også selv om vi stadig vil være afhængige af vores underleverandører,” siger Insigns kommende direktør og ejer.

Læs også: Struers DNA (3): Bjarne skaber medicinsk udstyr – men det hele startede hos B&O

Søren tager Insign-roret fra Hans over de næste fem år/ Foto: Henrik Kastoft

Tæt dialog med kendte ansigter

Søren Bech Bjerring-Jensen (37) er maskiningeniør af uddannelse. En frontfigur som ikke har stirret sig blind på overambitiøse syvmileskridt, der kan få bukserne til at sprække:

”Det vil da være rart, hvis virksomheden fortsat vokser, men vi skal ikke være så store, at vi kommer på afstand af kunderne. Det betyder meget for virksomheder, vi arbejder for, at de taler med den samme person i dag, som de gjorde i går. Kontinuitet er en vigtig faktor i et godt forløb”.

Netop her ligger måske kimen til en del af det nordvestjyske erhvervslivs succes… en succes, der rækker langt udenfor Struers kommunegrænse: At folk typisk arbejder mange år på samme arbejdsplads. Der er betydeligt mindre personaleudskiftning sammenlignet med andre landsdele, hvor karriererådgivere kan finde på at stange råd ud i stil med, at seks år eller mere på samme arbejdsplads ikke ligefrem pynter i et cv.

”I Insign møder medarbejderne trofast op hver dag. De bliver glad og gerne hos os i årtier. Det er vi glade for. Det er kunderne også. Generelt må man jo sige, at københavnerne godt kan lide at handle med os nordvestjyder,” siger Hans Michaelsen.

Læs også: Struers DNA (4): ”Alle frygtede, at bygningen ville vokse til i græs og larmende tomhed. Det kom ikke til at ske”

Hvorfor mon? 

”Se, det var da et godt spørgsmål. Vi skal huske at spørge dem en dag,” lyder det med et bredt smil fra Insign-direktøren.

Og det er bestemt ikke fordi, der mangler konkurrenter, som forsøger at gøre Insign rangen stridig:

”De fleste af vores kunder har flere leverandører på banen i større projekter. Det er godt for alle, at der er lidt pres på fra konkurrenter. Det gode ved konkurrenter er, at de gør det lidt nemmere at skille sig ud,” slutter Hans Michaelsen med et drilsk glimt i øjet.

Et glimt ofte set i det nordvestjyske.