Struers DNA (7)

Skafti har bragt sin islandske fornuft til Struer

Publiceret 19-07-2021
Tekst & foto: Henrik Kastoft

Når folk bor i egne, som har mistet meget, været ramt af tilbagegang og oplevet afviklingen tage til i styrke... bliver de vakt til live. Der opstår en stærk energi og en iværksætterånd.

Skafti Halldórsson (om lighederne mellem Island og Struer) - Indehaver, ProEnergi

 

Skafti Halldórsson læner sig tænksomt tilbage i stolen. To hænder mødes og han hæver blikket. Ordene kommer med en behagelig nordatlantisk ro over sig:

”Mit arbejde drejer sig ikke om at spare på energiforbrug. Mit arbejde handler om sund fornuft. At hjælpe virksomheder og private med at økonomisere. Bruge den mængde energi, der er behov for… og ikke mere. Det er min filosofi! Skal du løbe fem kilometer, kan du godt spare og nøjes med at løbe fire, men så når du jo ikke i mål”.

Vi sidder i et sofahjørne i BusinessPark Struer. Her har rådgivningsfirmaet ProEnergi til huse sammen med 60 andre små virksomheder. Skafti Halldórsson (48), grundlagde sit firma i 2010. Siden da har der været nok at gøre – i en tid med stort fokus på at tage hånd om klodens klima, udlede så lidt CO2 som muligt og effektivisere sit ressourceforbrug:

”Som virksomhed har vi været hjulpet godt på vej af politikere og erhvervsfolks ønsker på energiområdet. Rådgivere som os er nærmest skrevet ind i lovgivningen i dag. Det passer mig fint, at ProEnergi har den størrelse, vi har. Det har aldrig været min ambition, at virksomheden skulle vokse sig voldsomt stor. Jeg har i gennemsnit haft 2-3 ansatte gennem årene og det virker som en realistisk størrelse i Vestjylland,” siger Skafti Halldórsson.

Læs også: Struers DNA (2): TallyKey er gået fra en god idé til en global succes

Foretagsomheds-fantasi

På Bang & Olufsen har der alle dage hersket en unik kultur, en særlig ånd. På B&O kendt som foretagsomheds-fantasi. Med fokus på innovation, plads til at eksperimentere og en konstant stræben efter at forbedre sit produkt, arbejder de altid på at skabe nyt.

I denne artikelserie besøger vi nogle af dem, som har taget den mentalitet til sig, og skabt deres eget på baggrund af det.

Aluminium slog termostater og vind

Han forlod Island for 22 år siden. Dengang som maskinmester. Efter et par år til søs havde han lyst til at prøve noget nyt og tog en 3-årig diplomuddannelse til maskiningeniør i Sønderborg.

”Jeg søgte også ind på uddannelsen på en international linje i Hamborg, men fik afslag på grund af manglende tyskkundskaber. Jeg har stadig brevet. Tænk sig… at blive afvist på en international linje, fordi du ikke kan tysk,” fortæller Skafti med et drilsk træk om munden.

Læs også: Struers DNA (4): ”Alle frygtede, at bygningen ville vokse til i græs og larmende tomhed. Det kom ikke til at ske”

Skafti har været struerbo i 19 år, og har haft sin egen virksomhed i 11 år - Foto: Henrik Kastoft

Studierne i det sønderjyske var en god tid. Ikke mindst fordi mangfoldigheden blandt de medstuderende var stor… fra unge med en ungdomsuddannelse i bunden af deres halvtomme rygsække til et fuldbefarent bestyrelsesmedlem i Danfoss-koncernen.

Den verdensomspændende virksomhed på Als søgte maskiningeniører. Det samme gjorde Vestas og Bang & Olufsen. Skafti Halldórsson rejste til Struer i 2002. Som produktionstekniker i Factory 5.

”Fabrikken forarbejder aluminium. Fra en rå profil til færdige paneler på et Bang & Olufsen-anlæg eller trinbrættet til en BMW X3. Min opgave var at opfinde nyt udstyr og optimere maskiner, så de bedst muligt kunne understøtte produktionen og de nye ideer, designerne fandt på”.

Spiser grundighed til morgenmad

En dag stod Skafti Halldórsson hos en tysk forhandler og fik præsenteret en maskine, Bang & Olufsen måske kunne bruge.

”Jeg spurgte forhandleren, om der hørte en elmåler til maskinen. Næh, svarede han, hvad skulle det gavne?”

Den slags svar lander på stivnet lava hos en islandsk maskiningeniør, som alle dage har interesseret sig for energi og spiser grundighed til morgenmad:

”Selvfølgelig skulle maskinen have en elmåler. Ellers havde vi jo ikke en chance for at opdage ændringer i forbruget og forstå hvorfor. Det er vigtigt for mig at vide så meget som muligt. Når folk beder mig om noget, skal de kunne stole på, at jeg har gjort mit arbejde ordentligt og resultatet er, som det skal være”.

Udgangen af 2007 blev også afslutningen på Skafti Halldórssons tid hos Bang & Olufsen. Karrieremulighederne gik ikke længere i takt med islændingens drømme. Derefter fulgte et par år som energirådgiver hos Scanenergi og Enervice, indtil Struer Forsyning søgte en energiansvarlig.

Fjernvarme og kirker fra middelalderen

”Jeg skrev, at jeg kunne hjælpe Struer Forsyning med at udnytte fjernvarmen bedre. Og 1. april 2010 startede jeg ProEnergi… med Struer Forsyning som min første kunde”.

Skafti med et eksempel på de beregninger som Proenergi arbejder med - Foto: Henrik Kastoft

Siden er mange andre virksomheder kommet til: Bang & Olufsen, Phillips-Medisize, Løvbjerg-koncernen, SP Group og Ideal Combi for blot at nævne nogle. ProEnergi rådgiver også private i Struer Kommune, som har indgået en aftale med ProEnergi om gratis rådgivning til kommunens borgere. En række af egnens kirker fra middelalderen og tilhørende sognegårde har også nydt godt af ProEnergis viden om energieffektiviseringer… nogle gange med en halvering af energiforbruget som resultat.

Skafti Halldórsson mener selv, at hans lyst til at være selvstændig og herre i eget hus stammer tilbage fra opvæksten på en islandsk gård, hvor hans forældre drev landbrug med får og heste ved foden af et tusind meter højt fjeld. Den selvstændiges trang til frihed fik han ind med modermælken.

Læs mere: Struers DNA (1): B&O-mentaliteten er en aldrig svigtende vilje

Savner du Island?

”Lige nu gør jeg… på grund af rejserestriktionerne. Jeg har ikke været deroppe i to år nu, og normalt rejser vi til Island 2-4 gange om året. Så er savnet til at have med at gøre. Island kan synes langt væk, men flyvetiden fra Billund er kun tre timer. Men jeg savner duften af fisk! Hvis jeg nogle gange overvejer at flytte fra Struer til Thyborøn eller Skagen, er det præcis derfor. Hold op jeg savner den duft”.

Venø Kirke er en af de kirker, som Proenergi har været med til at rådgive omkring el og varme.

Modgang avler ånd og energi

De fleste besøg i Island er som privatperson, men et par gange de seneste år har Skafti Halldórsson lagt ingeniør-kasketten fra sig, taget fat i sin interesse for sit hjemlands historie og været rejseleder.

”To gange har vi været en gruppe, der rejste rundt i Island med sagaerne som den røde tråd og besøg på steder, de gamle tekster lovsynger. Det har været smukke og lærerige oplevelser for alle, men jeg er måske den, som har lært mest på rejserne”.

Hvordan det?

”Jeg har været væk fra Island i 22 år. Derfor kan jeg se, hvor meget Island og Nordvestjylland ligner hinanden… med undtagelse af fjeldene selvfølgelig. Begge steder oplever jeg, at mennesker i de seneste årtier har gjort helt ufatteligt meget for at skabe nyt, skabe fremgang. Når folk bor i egne, som har mistet meget, været ramt af tilbagegang og oplevet afviklingen tage til i styrke… bliver de vakt til live. Der opstår en stærk energi og en iværksætterånd. En lyst til at gøre noget. En tro på, at vi selv – menneskene på egnen – er de eneste, som kan og vil gøre en forskel”.

Skafti Halldórsson går i stå… Ser op i loftet. Og længere end det:

”Jeg har set det ske i Island. Jeg ser det ske i Struer. Vi er godt på vej… vi skal bare huske at gøre mere, end vi taler”.