Struers DNA (4)

”Alle frygtede, at bygningen ville vokse til i græs og larmende tomhed. Det kom ikke til at ske”

Publiceret 28-06-2021
Tekst & Foto: Henrik Kastoft

Vi er ikke bange for forskningsprojekter, der løber over 3-5 år. Ja, de koster mandetimer, men nogle gange er vi heldige at ramme de gode løsninger… og heldet kommer, fordi vi opsøger det.

Tom Simonsen, Adm. direktør, Conpleks

”Lidt underligt at tænke på: Det er 33 år siden, jeg trådte ind ad døren i disse bygninger. Jeg var nyuddannet svagstrømsingeniør og havde min første arbejdsdag her”.

Tom Simonsen og Fælledvej 17. Et menneske og en adresse. De to er nærmest blevet en symbiose.

Hele Tom Simonsens professionelle arbejdsliv – fra 1987 og frem til i dag – har foldet sig ud i de selvsamme røde murstensbygninger: Først hos Bang & Olufsen eller Dikon som datterselskabet hed. Sidenhen DIAX. Derefter Ericsson.

I dag Conpleks.

Adressen er statisk – karrieren alt andet: Fra yngste mand på gulvet til direktør i egen virksomhed. Fra spæde ISDN-forbindelser til selvkørende udendørs robotter.

Foretagsomheds-fantasi

På Bang & Olufsen har der alle dage hersket en unik kultur, en særlig ånd. På B&O kendt som foretagsomheds-fantasi. Med fokus på innovation, plads til at eksperimentere og en konstant stræben efter at forbedre sit produkt, arbejder de altid på at skabe nyt.

I denne artikelserie besøger vi nogle af dem, som har taget den mentalitet til sig, og skabt deres eget på baggrund af det.

Vi sidder i BusinessPark Struer. Snakken går. Efter en halv times tid drejer vi af ved november 2009. Den unge ingeniør er blevet ældre… og chef:

”Ericsson besluttede at lukke sin udviklingsafdeling i Struer og flytte til udlandet. De næste ni måneder var vi en ledelse på fem, som fik til opgave at lukke og slukke. Hatten af for Ericsson at det blev en sober og betænksom proces.

Nogle blev hjulpet videre til Vestas, Siemens Windpower og Phillips-Medisize. Andre fik tilbudt job hos Ericsson i andre lande. Jeg var selv én af dem”.

Læs også: Struers DNA (1): B&O-mentaliteten er en aldrig svigtende vilje

Nej tak til Californien

De fleste ville nok give højre hånd for et arbejde hos Ericsson i Silicon Valley, men Tom Simonsen takkede pænt nej. Han havde en plan med en anden af de fem chefer, Hans Knutsson. I Struer.

”Sidste dag i september 2010 slukkede Hans og jeg for sidste gang lyset i Ericssons udviklingsafdeling. Næste morgen mødte vi i samme bygning og samme lokale til første arbejdsdag i vores eget firma, Conpleks.

Vores biler kendte jo vejen herhen, så i praksis kunne vi nøjes med at rykke lidt rundt på skriveborde… så var vi i gang”.

Folk i Nordvestjylland spiller med højere odds… og ting skal fanden-gale-mig lykkes.

Tom Simonsen, Adm. direktør, Conpleks

Byen og kommunen var dybt foruroliget over, at Struer havde mistet 200 højteknologiske arbejdspladser. Og kastede store kræfter i at åbne en ny BusinessPark i de forladte Ericsson-bygninger.

”Alle frygtede, at bygningen ville vokse til i græs og larmende tomhed. Det kom ikke til at ske”.

Conpleks var de første lejere. Sidenhen er andre kommet til. I dag har 61 virksomheder adresse på Fælledvej 17.

Tom Simonsen arbejder nu med smartrobotter som denne, der via kunstig intelligens og opsamlet data, skal hjælpe landmænd med deres marker / Foto: Compleks

Kanyler og B&O-design

Pudsigt nok var Conpleks’ første kunde en gammel kending:

”Vi var så heldige at vinde to udviklingsprojekter for Ericsson i Sverige og Italien. Det var en god starthjælp. Der var gang i butikken fra dag 1”.

I tiden derefter satte Tom Simonsen og Hans Knutsson sig for, at deres virksomhed skulle have to spor: Et rødt og et grønt. Det røde spor var velfærdsteknologi. Det grønne miljøteknologi.

”Sammen med Odense Kommune og Teknologisk Institut udviklede vi en såkaldt ”kanylebytteboks”. Det er en lukket beholder, som narkomaner kan lægge sprøjten i efter brug, så den ikke bliver delt med andre og derved risikerer at smitte med HIV og andre sygdomme. Boksen blev sindssygt flot… børstet stål og aluminium. Designet var nærmest Bang & Olufsen,” lyder det med et smil.

Læs også: Struers DNA (2): TallyKey er gået fra en god idé til en global succes

Robot til minkbranchen

Mere end noget andet blev det dog den næste opgave, som for alvor satte kursen for fremtiden og Conpleks. Til et Åbent Hus-arrangement i BusinessPark Struer bankede en tidligere B&O-kollega på døren. Via en karriere i blandt andet Ericsson og Telia var han nu direktør i en midtjysk virksomhed, der producerer udstyr til minkbranchen.

”Han spurgte os, om vi kunne bygge en automatisk minkfodervogn. Dét øjeblik blev definerende for os og fremtiden. Vi var jo gode til design, elektronik og telekommunikation – nu skulle vi pludseligt samle viden om robotteknologi, udendørs navigation, GPS, sensorer og minkfoder. Heldigvis fik vi formidabel sparring fra Erhvervshus Midtjylland og StartVækst Struer”.

Med økonomisk støtte fra Innovationsfonden var Tom Simonsen og Hans Knutsson i stand til at hyre tre nye og dygtige kolleger, og kastede sig ind i et forskningsprojekt sammen med universiteterne i Aarhus og Odense.

Der bliver arbejdet med mange forskellige slags robotter hos Conpleks / Foto: Henrik Kastoft

”At køre en tonstung fodervogn på et ujævnt underlag i al slags vejr er ikke nogen let opgave. Selv om minkbranchen – for at sige det mildt – er et vanskeligt marked nu, satte projektet os på rette spor”.

Vi har det held, vi opsøger

Siden 2012 har Conpleks været part i det, Tom Simonsen kalder ”en perlerække” af forskningsprojekter. Om så forskellige emner som græsklipning, robotsikkerhed, forhindringer, applikationer og Cloud-løsninger. Noget af forskningen har sågar været EU-projekter.

Læs også: Struers DNA (3): Bjarne skaber medicinsk udstyr – men det hele startede hos B&O

”Vi er ikke bange for forskningsprojekter, der løber over 3-5 år. Ja, de koster mandetimer, men nogle gange er vi heldige at ramme de gode løsninger… og heldet kommer, fordi vi opsøger det”.

I efteråret kunne Conpleks fejre 10-års jubilæum. På grund af corona-virus og nedlukning rundede virksomheden det skarpe hjørne i stilhed.  Men på de indre linjer er der fest og fart på. Conpleks er vokset til 12 ansatte.

”Vores største kommercielle succes til dato er en robot til opstregning af fodboldbaner. En robot, vi udviklede i samarbejde med Turf Tank i Hjørring. Vi gik i gang i marts og havde prototypen klar i juli. På under ét år var robotten klar til markedet og blev en stor succes”.

Tom Simonsen læner sig tilbage. Godt tilpas over tingenes tilstand i de bygninger, hvor han har tilbragt mere end halvdelen af sit liv.

”Ericsson havde 200 ansatte. De 60 små virksomheder, som bor her i dag, har vel tilsammen 120. Vi er et bofællesskab for iværksættere. Jeg synes, det har været en succesfuld transformation. Jeg er selv østjyde, men vild med gå-på-modet her på egnen. Folk i Nordvestjylland spiller med højere odds… og ting skal fanden-gale-mig lykkes”.